ریزش مو در دوران بارداری و شیردهی

آنچه در این مقاله می‌خوانید:
تغییرات هورمونی و رشد جنین تغییرات زیادی را در بدن خانم های باردار ایجاد می کند یکی از آنها تغییرات بر سلامت و کیفیت موهاست. ریزش مو در بارداری تا حدی طبیعی است و بخش قابل توجهی از خانم های باردار از ریزش موی بارداری شکایت دارند. این نوع ریزش مو  دائمی نیست. بعد از زایمان، سطح هورمون ها تثبیت شده و چرخه رشد مو عادی می شود در نتبجه موهای از دست رفته در دوران بارداری مجدد رشد خواهند کرد.

علت ریزش مو در دوران بارداری و شیردهی

به‌طورمعمول سه‌ماهه اول بارداری به دلیل تغییرات هورمونی شدید برخی از خانم‌ها ریزش مو در بارداری را تجربه می‌کنند. تغییرات هورمونی شدیدی که در دوران بارداری تجربه می‌کنید باعث می‌شود بیشتر موهای شما وارد فاز استراحت شوند که بخشی از چرخه طبیعی رشد موهاست.

این شرایط به‌ خودی‌ خود خطرناک نیست و معمولاً پس از زایمان یا پس از پایان دوره شیردهی به حالت طبیعی برمی‌گردد. البته برای بسیاری از خانم‌ها در دوران بارداری افزایش سطح هورمون‌های استروژن باعث می‌شود موها در مرحله رشد باقی بمانند و رشد موها تحریک شود؛ بنابراین در این افراد رشد موها زیاد شده و موها پرپشت و زیباتر می‌شوند.

بسیاری از خانم ها با قرار گیری در دوران بارداری دچار ریزش مو می‌شوند. تامین ویتامین ها و مواد معدنی در جلوگیری از این عارضه تاثیر بسزایی را به همراه دارد. استفاده از مکمل های مخصوص همچون قرص پرینامکس یوروویتال با تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن می‌تواند در جلوگیری از ریزش مو تاثیر بسزایی به همراه داشته باشد.

۱- تغییرات هورمونی

مهم ترین علت ریزش مو در بارداری تغییرات هورمونی شناخته می شود که در اوایل بارداری شایع تر است. تغییر در سطح هورمون های استروژن و پروژسترون چرخه رشد مو را با اختلال روبه رو می کند. بنابراین برخی از موها زودتر وارد فاز ریزش می شوند. افزایش ترشح هورمون پروژسترون موجب شکسته شدن تارهای مو از نزدیک ریشه و خشکی آنها به ویژه در ماه های آخر بارداری می شود.

۲- استرس فیزیولوژیکی

بارداری به خودی خود می تواند استرس زیادی را بر بدن ایجاد کند که منجر به تغییر در چرخه مو شده و ریزش مو در بارداری را تشدید کند.

۳- تغذیه نامناسب

با شروع دوران بارداری تغییرات زیادی در بدن و رژیم غذایی خانم باردار رخ می‌دهد. بی‌میلی نسبت به بسیاری از مواد غذایی علاوه بر ایجاد خطر برای جنین ممکن است باعث تحت تأثیر قرار دادن موهای شما شود و ریزش مو را تجربه کنید.

طبق گزارش‌ها خانم‌هایی که در طول بارداری به‌طور مداوم دچار تهوع می‌شوند بیش از سایرین ریزش مو در باداری را تجربه می‌کنند زیرا نمی‌توانند به‌اندازه کافی ویتامین‌ها و مینرال‌های موردنیاز بدن را جذب کنند.

در دوران شیردهی توجه به رژیم غذایی می‌تواند نقش بسیار مهمی در کنترل ریزش مو داشته باشد. برای جلوگیری از ریزش مو در بارداری و شیردهی استفاده از خوراکی سالمی مانند لبنیات، غلات، حبوبات، میوه، سبزیجات، مواد پروتئینی کم‌چرب، دانه‌های آجیل (در صورت نداشتن آلرژی به آن‌ها)، انواع آبمیوه‌های طبیعی و تازه و دم‌نوش‌های گیاهی علاوه بر افزایش شیر مادر می‌تواند با تأمین ریزمغذی‌ها و ویتامین‌های ضروری سلامت عمومی و درنتیجه سلامت موهای شما را تأمین کند.

شایان‌ذکر است که رژیم غذایی ضعیف و کمبودهای غذایی مهم‌ترین عامل ریزش مو در دوران بارداری و شیردهی است که می‌توان به‌راحتی با اصلاح رژیم غذایی یا مصرف مکمل‌های مولتی‌ویتامین – مولتی مینرال تحت نظر پزشک از ریزش موها جلوگیری کرد.

محصول “قرص زینک پلاس یوروویتال” مناسب جهت حفظ سلامت پوست، مو و ناخن در شیردهی است.

۴- مشکلات تیروئید

اختلالات تیروئیدی ازجمله پرکاری و کم‌کاری تیروئید نیز ممکن است باعث ریزش مو در بارداری شود که البته تشخیص آن در دوران بارداری دشوار است. مشکلات تیروئید سبب نامتعادل شدن هورمون‌های بدن می‌شوند. از این روز یکی از عوارض زیاد شدن و یا کم شدن هورمون‌ها ریزش مو است.

۵- بیماری‌ها

در برخی موارد، زنان باردار بیماری‌هایی مانند دیابت حاملگی یا آلودگی با کرم حلقوی یا عفونت قارچی می‌شوند که می‌تواند منجر به ریزش مو در دوران بارداری شود. برخی از داروهای مورداستفاده در درمان فشارخون بالا یا افسردگی نیز احتمال ریزش مو دربارداری را افزایش می‌دهد.

۶- ژنتیک

ریزش موها با زمینه ژنتیکی یکی از علل ریزش مو در دوران بارداری است اگر مادر شما دچار ریزش مو در بارداری شده باشد شما نیاز با احتمال بالا این وضعیت را تجربه خواهید کرد.

مطالعه بیشتر:
برای مشاهده مشخصات و قیمت لیست مکمل های زینک پلاس به صفحه “زینک پلاس” در داروخانه داروبوم مراجعه کنید.

۷- کمبود آهن

کمبود آهن و کم خونی هنگامی اتفاق می‌افتد که گلبول‌های قرمز کافی برای دریافت اکسیژن به بافت‌های مختلف بدن نداشته باشید. این مسئله می‌تواند باعث ریزش مو در بارداری و علائم دیگری مانند خستگی، ضربان قلب نامنظم، تنگی نفس و سردرد شود.

اکثر زنان باردار در معرض خطر ابتلا به کم‌خونی فقر آهن قرار دارند، به‌ویژه اگر بارداری‌های آن‌ها با فواصل کوتاه واقع‌ شده باشد، آن‌ها چند قلو باردار شوند یا بیماری شدید صبحگاهی داشته باشند.

درحالی‌ که ریزش مو در دوران بارداری به این دلایل دائمی نیست ولی ممکن است تا زمانی که سطح هورمون یا ویتامین‌ها به حد طبیعی برگردد، ریزش مو و کم‌پشتی موها ادامه داشته باشد.

۸- قطع مصرف قرص های ضدبارداری

مصرف قرص های ضدبارداری در دوران قبل از بارداری از علت های ریزش مو در بارداری است. این قرص ها در چرخه هورمونی اختلال ایجاد کرده و هنگامی که فرد اقدام به قطع مصرف آنها می کند، هورمون ها برای رسیدن به تعادل دچار مشکل می شوند و مادر باردار ریزش موی شدیدی را تجربه می کند.

محصول “قرص پرگناکر ویتابیوتیکس” مناسب جهت کاهش خطرات حاملگی و تامین ویتامین و مواد معدنی موردنیاز دوران بارداری است.

ریزش مو در بارداری و جنسیت جنین

بسیاری از افراد متعقد هستند که ریزش مو در بارداری و جنسیت جنین رابطه‌ای وجود دارد. این در حالی است که تاکنون هیچ شواهد علمی در مورد این ارتباط یافت نشده است؛ به بیان واضح تر می‌توان گفت ارتباط ریزش مو در بارداری و جنسیت جنین به هیچ عنوان پایه و اساس علمی ندارد.

اما برخی از قدیمیان اعتقاد بر این داشتند که فرزند پسر باعث افزایش ضخامت و پرپشتی موها می‌شود و نشانه فرزند دختر این است که موها ضعیف شده و شروع به ریزش می‌کنند. قرص پرگنازون یک مکمل عالی با ترکیبات منحصر به فردی که دارد باعث تامین ویتامنی های مورد نیاز بدن و تقویت مو می شود و از ریزش مو در دوران بارداری جلوگیری می کند.

ویتامین برای ریزش مو در شیردهی

ریزش مو در دوران شیردهی معمولا به دلیل کمبود ویتامین و مواد معدنی است. نوزاد تمام ویتامین‌ها و مواد غذایی مورد نیاز خود را از شیر مادر دریافت می‌کند بنابراین زنان با قرارگیری در دوران شیردهی بیش از گذشته به ویتامین‌ها و مواد معدنی نیاز دارند.

واضح است که تمام مواد مغذی را نمی‌توان از طریق منابع غذایی تامین نمود. استفاده از مکمل‌های مولتی ویتامین و مینرال تاثیر بسزایی در تامین این موادمغذی به همراه دارد. بانوان شیرده نیزبا استفاده از مولتی ویتامین‌های مخصوص دوران شیردهی می‌توانند ریزش موی خود را بهبود ببخشند.

شاید برای شما نیز سوال باشد که کمبود چه ویتامینی باعث ریزش مو در شیردهی می‌شود؟ ویتامین‌های گروه B یکی از اصلی ترین عناصر مغذی مورد نیاز برای تقویت مو هستند.

این دسته از ویتامین‌ها به همراه زینک(روی) تاثیر بی‌نظیری در درمان ریزش مو دارند. هنگامی که ویتامین های گروه ب دچار کمبود شوند فولیکول‌های مو نیز ضعیف شده و موها شروع به ریزش می‌کنند.

تقویت مو در بارداری

برای تقویت و جلوگیری از ریزش مو در بارداری بهتر است از شامپوهای ملایم استفاده کنید و از رنگ کردن موها به دلیل ایجاد شکنندگی بیشتر در موها خودداری کنید.

سعی کنید در این دوران استرس و اضطراب را از خودتان دور کنید زیرا در همه افراد استرس یکی از علل اصلی ریزش مو در دوران بارداری است. در این دوران بهتر است کمتر موهای خودتان بشوئید و شانه بزنید.

موهایتان را محکم نبندید و از اتو مو و سشوار کمتر استفاده کنید تا استرس بیشتری به موهایتان وارد نکنید. با ریزش مو در دوران بارداری و شیردهی منطقی برخورد کنید و آن را گذرا بدانید و سعی کنید موهای خودتان را در این دوران کوتاه کنید تا ریزش مو خیلی شما را اذیت نکند.

تغییر شیوه زندگی نیز می‌تواند از ریزش مو دربارداری جلوگیری نماید. مثلاً استفاده از رژیم غذایی سرشار از ویتامینها و مواد معدنی در دوران بارداری و شیردهی با جلوگیری از کمبود ویتامین و مواد معدنی مانع از ریزش مو می‌شود.

درمان ریزش مو در بارداری

همانطور که اشاره شد داشتن یک رژیم غذایی مناسب و سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی برای درمان ریزش مو در دوران بارداری از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. استفاده از مکمل‌های مولتی ویتامین مخصوص دوران بارداری در کنار رژیم غذایی مناسب سبب می‌شود تا علاوه بر درمان ریزش مو در حفظ سلامت مادر و جنین نیز اثر گذار باشد.

مصرف زینک پلاس در بارداری

روش های پیشگیری از ریزش مو در بارداری

ریزش مو در بارداری و بعد از زایمان معمولاً با گذشت زمان بهبود می یابد، اما نکاتی وجود دارد که می توانید برای کاهش ریزش مو در بارداری به کار بگیرید:

۱- رژیم غذایی سالم داشته باشید

در دوران بارداری و شیردهی، توصیه می شود از یک رژیم غذایی متعادل و سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی ضروری مانند بیوتین، ویتامین E، آهن و زینک پیروی کنید که به تقویت مو و رشد آن کمک می کند.

۲- مراقبت مناسب از مو

توصیه می‌شود از استفاده بیش از حد از محصولات شیمیایی خشن مانند رنگ ها، شامپو، نرم کننده و ماسک های مو اجتناب کنید و از محصولات ملایم و طبیعی استفاده کنید که به حفظ سلامت پوست سر و فولیکول‌های مو کمک می‌کنند.

۳- از استرس دوری کنید

استرس جسمی و روحی نیز می تواند به ریزش مو در دوران بارداری و پس از زایمان کمک کند. در این راستا، تمرین تکنیک‌های تمدد اعصاب مانند یوگا، مدیتیشن، یا استراحت کافی می‌تواند به کاهش استرس بدن و مو کمک کند.

۴- با یک متخصص مشورت کنید

اگر ریزش مو بیش از حد است، توصیه می شود با یک متخصص پوست و مو مشورت کنید تا وضعیت را ارزیابی کرده و مطابق با وضعیت و علت ریزش موی شما بهترین تجویز را کند.

روش های درمان ریزش مو در دوران بارداری

برای درمان ریزش مو در بارداری عجله نکنید و نگرانی به خود راه ندهید اکثر مادران باردار برای درمان ریزش موی خود به درمان خاصی نیاز ندارند و با چند ماه صبوری شاهد قطع ریزش مو و رشد دوباره موهای خود خواهند بود. اما اگر احساس می کنید ریزش موی شما ناشی از یک بیماری زمینه ای است مراجعه به متخصص کمک می کند ایمن ترین روش را برای درمان ریزش موهای خود انتخاب کنید.

روش های درمان ریزش مو در بارداری

ریزش مو پس از زایمان

ریزش مو پس از زایمان که به عنوان تلوژن افلوویوم شناخته می شود، زمانی رخ می دهد که سطح هورمون ها بعد از زایمان به سطح عادی خود بازگردد. این ریزش مو اگرچه برای مادران نگران کننده است اما  معمولاً موقتی است و در بیشتر موارد رشد مو در عرض چند ماه به حالت نرمال باز می گردد.

ریزش مو پس از زایمان عمدتاً به دلیل تغییرات هورمونی مانند استروژن در دوران بارداری و بعد از آن اتفاق می‌افتد. هنگامی که یک زن باردار است، سطوح بالاتر استروژن، چرخه رشد مو را طولانی تر کرده که باعث می شود موها بلندتر و ضخیم تر شوند. بعد از بارداری، هورمون ها به سطح طبیعی خود باز می گردند. در نتیجه تعداد زیادی از موهایی که در چرخه رشد بودند به یکباره وارد مرحله ریزش می شوند.

سایر دلایل ریزش مو پس از زایمان عبارتند از:

  1. استرس جسمی و روحی ناشی از زایمان
  2. کمبودهای تغذیه ای بعد از زایمان، به خصوص اگر زنی شیرده باشد و بدن او تحویل مواد مغذی را برای تولید شیر در اولویت قرار دهد.
  3. ژنتیک، زیرا برخی از زنان ممکن است به دلیل عوامل ارثی بیشتر مستعد تغییرات قابل توجه مو باشند
  4. بیماری تیروئید که درمان نشده یا به طور مطلوب درمان نمی شود

ریزش مو پس از زایمان از چه زمانی شروع می شود؟

ریزش مو پس از زایمان معمولاً حدود سه ماه پس از زایمان شروع می شود. این زمان با چرخه رشد طبیعی مو مطابقت دارد زیرا سطح استروژن که در دوران بارداری بالا بود به سطح طبیعی خود باز می گردد.

ریزش مو در دوران شیردهی

زنانی که به نوزاد خود شیر می دهند ممکن است متوجه ریزش موی طولانی‌تری شوند، زیرا تغییرات هورمونی در دوران شیردهی نیز ادامه می یابد. البته تحقیقات نشان می دهد فرایند شیردهی تاثیری در ریزش مو ندارد و فرقی نمی کند به کودک خود شیر بدهید یا ندهید.

بعد از زایمان هورمون ها به سطح خود باز می گردد. سطح استروژن بالا در بارداری و افزایش گردش خون از ریزش عادی موها جلوگیری می کند اما بعد از تولد نوزاد و دوران شیردهی حجم بیشتری از ریزش مو را در مقایسه با ریزش معمول تجربه می کنید و این طور به نظر می رسد که این ریزش یکباره اتفاق افتاده است.

آیا مصرف هرگونه شامپو، سرم و قرص در دوره بارداری مجاز است؟

متاسفانه همه ترکیبات تشکیل دهنده محصولات بهداشتی برای پوست و مو مادران باردار بی خطر نیست و می تواند موجب بروز ناهنجاری در جنین، تولد زودرس و نارس یا مرده زایی شود. بنابراین برای پیشگیری از آسیب به جنین یا سقط جنین حتما قبل از مصرف هر نوع محصولی با پزشک خود مشورت کنید.

سخن پایانی:
همان‌طور که دیدید بارداری و شیردهی دو دوره مهم در زندگی خانم‌ها هستند که به دلیل تغییرات هورمونی ممکن است دچار ریزش مو در بارداری شوند که بهتر است در این دوره به پزشک مراجعه کرد و پس از بررسی دقیق آن مانند کم‌خونی، مشکلات هورمونی و کمبود ویتامین، مکمل، مواد معدنی و داروی موردنیاز را تهیه کنند.

منبع: americanpregnancy.org

مطالب مرتبط

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.