آنچه در این مقاله می خوانید:
عفونت ادراری با سوزش، درد و تکرر ادرار همراه است که در صورت عدم درمان منجر به آسیب به کلیه و مجاری ادراری می شود. تغذیه یکی از راه های پیشگیری و درمان سریع تر عفونت ادراری است اما برای درمان جدی باید به پزشک متخصص مراجعه کرد. غذاهای حاوی ویتامین سی، برخی دمنوش ها مانند دمنوش جعفری و غذاهای حاوی پروبیوتیک و فیبر بالا برای تسکین درد و سوزش ناشی از عفونت ادراری مفید هستند.
عفونت ادراری چیست؟
عفونت ادراری از عفونت های رایج بین افراد است که در اثر ورود برخی باکتری ها به روده و حرکت آنها به سمت مثانه رخ می دهد. سوزش، درد و تکرر ادرار از علائم عفونت ادراری است. عدم درمان موجب درگیری کلیه و آسیب های دائمی خواهد شد.
سه نوع مختلف عفونت ادراری وجود دارد. نوع عفونت بستگی به این دارد که کدام قسمت از دستگاه ادراری آلوده شده باشد.
- عفونت مجرای ادرار (اورتریت): عفونت مجرای ادرار، لوله توخالی که ادرار را از مثانه به خارج از بدن تخلیه می کند.
- عفونت مثانه (سیستیت): عفونت باکتریایی در مثانه که اغلب از مجرای ادرار به سمت بالا حرکت کرده است.
- عفونت کلیه (پیلونفریت) : عفونت کلیه ها که معمولاً در نتیجه عفونت گسترش یافته در دستگاه ادراری یا انسداد در دستگاه ادراری ایجاد می شود. انسداد در مجرای ادرار باعث می شود که ادرار به حالب ها و کلیه ها جریان پیدا کند.
فهرست مطالب
علت عفونت ادراری چیست؟
عفونت های ادراری معمولاً توسط میکروارگانیسم های باکتریایی ایجاد می شود. این باکتری ها از راه مجراری ادرار به دستگاه ادراری وارد شدن و در مثانه تکثیر می شوند. سیستم ادراری به طور طبیعی دارای مکانیسم هایی برای دفع باکتری هاست اما گاهی این مکانیسم ها به خوبی عمل نمی کند و باعث عفونت می شود. نوشیدن آب، تحرک کافی و مصرف فیبر زیاد به دفع باکتری های مضر کمک زیادی می کند.
عفونت ادراری در خانم ها شایع تر از مردان است. زیرا مجاری ادراری کوتاه تری نسبت به مردان دارند در نتیجه انتقال باکتری ها به مثانه یا کلیه راحت تر رخ می دهد.
خطرات عفونت ادراری چیست؟
همانطور که اشاره شد عفونت ادراری در سه ناحیه رخ می دهد، عفونت مثانه در صورت مراجعه به موقع و درمان کامل سریعاً بهبود می یابد. اما نگرانی اصلی در رابطه با عفونت ادراری ناشی از عفونت کلیه و عفونت دستگاه ادراری فوقانی است. در صورتیکه عفونت کلیه ادامه یابد یا عود کند، ممکن است به کلیه های آسیب برسد که در برخی موارد غیر قابل بازگشت است.
آیا بروز عفونت ادراری عادی است؟
عفونت ادراری به ویژه در خانم ها شایع است. نیمی از زنان در طول زندگی خود یکبار عفونت ادراری را تجربه می کنند.از هر ۱۰ مرد یک نفر نیز دچار عفونت ادراری می شود. عفونت ادراری در کودکان نیز رخ می دهد. از هر ۱۰۰ کودک یک یا دو نفر به این بیماری مبتلا می شود.
درمان عفونت ادراری در خانه امکان پذیر است؟
عفونت های جزئی دستگاه ادراری با راه کارهایی در منزل قابل درمان است اما برای درمان عفونت ادراری شدید نیاز به بررسی پزشک متخصص است.
انواع روش های درمان عفونت ادراری در خانه
روش هایی وجود دارد که می توانید با کمک آنها علائم آزاردهنده عفونت ادراری را بر طرف کنید. برای انجام برخی از این راهکارها کافی است کشوی داروهای خود را بررسی کنید یا آنکه به سراغ گیاهان دارویی بروید.
نقش اساسی ویتامین c در درمان عفونت ادراری
ویتامین سی نه تنها سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند بلکه ادرار را اندکی اسیدی می کند که این امر رشد برخی باکتری ها را محدود کرده و از بروز عفونت های دستگاه ادراری جلوگیری می کند. بنابراین توصیه می کنیم ویتامین C را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. پرتقال، لیمو و توت فرنگی سرشار از ویتامین سی هستند اما در صورت عدم دسترسی می توانید قرص ویتامین سی را جایگزین کنید.
معرفی چند مکمل عالی ویتامین C
برخی از بهترین انواع قرص های ویتامین سی که بدون نیاز به نسخه از داروخانه ها قابل تهیه هستند:
۱- ویتامین سی ۱۰۰۰ یوروویتال
ویتامین سی ۱۰۰۰ یوروویتال یکی از بهترین مکمل های تغذیه ای است که برای تامین ویتامین C مورد نیاز روزانه قابل مصرف می باشد.
۲- ویتامین سی جویدنی فانتوم نوتریشن
قرص جویدنی ویتامین سی در طعم های میوه ای مخلوط مناسب مصرف افراد بالای ۱۲ سال وجود دارد.
غذاها و میوه های مناسب برای عفونت ادراری
برای درمان چه سریعتر عفونت ادراری، غذاها و میوه های زیر را مصرف کنید:
توت ها: اگرچه محققان هنوز در حال بررسی اثربخشی آنها هستند، اعتقاد بر این است که خوردن زغال اخته، توت فرنگی و تمشک می تواند به مبارزه با عفونت ادراری کمک کند. آنها حاوی پروآنتوسیانیدین هستند که نشان داده شده است از چسبیدن باکتری های عامل عفونت به پوشش مجاری ادراری جلوگیری می کند.
پروبیوتیک ها: سعی کنید غذاهایی مانند ماست یونانی ساده، خیار شور و کلم شور را در رژیم غذایی خود بگنجانید، زیرا آنها حاوی باکتری های خوبی هستند که می توانند به مبارزه با عفونت کمک کنند.
غذاهای فیبردار: غذاهای غنی از فیبر مانند جو دوسر، لوبیا، عدس، موز، آجیل و غلات کامل می توانند به حذف باکتری های مضر از بدن کمک کنند. آنها همچنین حرکات منظم روده را تشویق می کنند که می تواند به کاهش فشار مثانه کمک کند.
ماهی قزل آلا: ماهی های آب سرد حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که می توانند به کاهش التهاب ناشی از عفونت ادراری کمک کنند. قرص امگا ۳ جایگزین عالی دیگری برای افرادی است که ماهی نمی خورند.
برای عفونت ادراری چه غذاهایی نباید بخوریم؟
مصرف برخی مواد غذایی علائم عفونت ادراری را تشدید می کند. این غذاها عبارتند از:
- قند و شیرینکنندههای مصنوعی
- کربوهیدراتها
- نوشیدنیهای کافئیندار
- نوشیدنیهای الکلی
- غذاهای ادویهدار
- مرکبات
- جوششیرین
معرفی سه دمنوش برای عفونت ادراری
دمنوش هایی که خاصیت ضد باکتریایی دارند در تسکین و کاهش علائم عفونت ادراری موثرند برخی از آنها عبارتند از:
دمنوش جعفری
دمنوش جعفری حجم ادرار را افزایش داده و منجر به پاکسازی مجاری ادراری می شود.
دمنوش زنجبیل
زنجبیل به کاهش درد و التهاب در مثانه کمک کرده و روند بهبودی را تسریع می کند.
دمنوش بابونه
دمنوش بابونه با خاصیت ضد باکتریایی از رشد باکتری های مضر جلوگیری می کند.
بهترین عرقیات گیاهی برای تسکین عفونت ادراری کدامند؟
مصرف عرقیات گیاهی می تواند تا حدی سوزش و التهاب ناشی از عفونت های ادراری را تسکین دهد. برخی از موثرترین این عرقیات عبارتند از:
۱- عرق رازیانه: به دلیل خواص ضد التهابی و آنتیاکسیدانی
۲- عرق پنیرک: پنیرک با خواص تسکیندهنده
۳- عرق گزنه: به عنوان مدر طبیعی باعث افزایش تولید ادرار و پاکسازی سیستم ادراری میشود.
۴- عرق گل ختمی: تسکین التهاب و تحریکات مجاری ادراری
برای عفونت ادراری چه قرصی بخوریم؟
معمولاً پزشک برای درمان عفونت های باکتریایی دستگاه ادراری آنتی بیوتیک ها تجویز می کند. ممکن است با چند روز مصرف احساس کنید بهبود یافته اید اما با این وجود داروی خود را تا پایان دوره درمان به طور کامل مصرف کنید. اگر مصرف آنتی بیوتیک ها را فوری قطع کنید باکتری های موجود در دستگاه ادراری کاملاً از بین نخواهند رفت.
همچنین این احتمال وجود دارد که باکتری های در برابر آنتی بیوتیک ها مقاوم شوند. بنابراین دوره درمان را کامل کنید.
قوی ترین آنتی بیوتیک برای عفونت ادراری چیست؟
برای تجویز قوی ترین آنتی بیوتیک برای عفونت ادراری نیاز به آنالیز آزمایشگاهی ادرار وجود دارد که پزشک بر اساس نتیجه آن تشخیص می دهد که کدام باکتری ها موجب عفونت شده و کدام دارو موثرتر است.
انواع قرص و آنتی بیوتیک های موثر برای درمان عفونت ادراری عبارتند از:
- نیتروفورانتوئین
- سولفونامیدها مانند سولفامتوکسازول-تری متوپریم
- آموکسیسیلین
- سفالوسپورینها مانند سفالکسین
- داکسیسایکلین
- فسفومایسین
- کینولونها مانند سیپروفلوکساسین یا لووفلوکساسین
اگر پزشک برای شما آنتی بیوتیک تجویز کرد دقیقا همانطور که به شما می گوید مصرف کنید. آن را به سایرین توصیه نکنید و برای مشکلات بعدی نیز سعی نکنید آنها را مجدد استفاده کنید.
مهمترین نکات در پیشگیری از عفونت ادراری
در عفونت های ادراری مانند سایر بیماری ها رعایت نکات پیشگیرانه در اولویت است. موارد زیر را همیشه رعایت کنید تا از ابتلا به عفونت های ادراری در امان باشید.
۱- در طول روز آب کافی بنوشید.
۲- بعد از رابطه جنسی ادرار کنید.
۳- به جای نشتن در وان حمام، دوش بگیرید.
۴- استفاده از لوسیون ها، اسپری یا پودر را در ناحیه تناسلی به حداقل برسانید.
سخن پایانی
در این مطلب به معرفی انواع عفونت های ادراری، دلایل بروز و روش های پیشگیری و درمان های خانگی آن پرداختیم. در صورت طولانی شدن یا عود مجدد مراجعه به پزشک بهترین کار است. پزشک با بررسی آزمایش ادرار نوع عفونت را تشخیص داده و با توجه به آن آنتی بیوتیک مناسب تجویز می کند. جهت تهیه قرص ویتامین سی در انواع ایرانی و خارجی می توانید به سایت داروخانه آنلاین داروبوم مراجعه کنید.