آنچه در این مقاله میخوانید:
برخی گمان می کنند تفاوت آبرسان و مرطوب کننده وجود ندارد. کرم آب رسان و کرم مرطوب کننده دو تا از محصولات مراقبت از پوست، مو و ناخن هستند که به شدت تبلیغ میشوند و همه ما روزانه یکی از آنها را برای حفظ سلامت پوست و جلوگیری از خشکی مورد مصرف قرار میدهیم. این دو محصول میتوانند در طول روز و خصوصاً پس از شستشو و استحمام رطوبت ازدسترفته پوست را مجدداً تأمین کنند. آب در اطمینان از سلامت، صافی و درخشندگی پوست شما نقشی اساسی دارد، بنابراین کاملاً منطقی است که همه محصولات مراقبت از پوست نوید بخش آب رسانی و مرطوب سازی پوست هستند. اما چیزی که ممکن است بسیاری از ما متوجه آن نشویم این است که اگرچه اغلب از آنها بهجای هم استفاده میشود، اما مرطوب کننده و کرم آب رسان قوی دقیقاً یکی نیستند. هرچند این دو محصول در تأمین مواد مغذی مورد نیاز پوست مهم هستند، اما دانستن تفاوت آنها به شما کمک میکند بهترین انتخاب را برای تأمین نیازهای خاص پوست خود داشته باشید. مصرف هر دو محصول برای پوست ما واجب است اما فرق میان آنان چیست و شما برای مراقبت از پوست خودتان به کدام یک از آنها احتیاج دارید؟ برای رسیدن به پاسخ این سؤالات در ادامه مقاله ما را همراهی کنید.
فهرست مطالب
کرم آب رسان با مرطوب کننده چه تفاوتی دارد؟
کرم آب رسان و کرم مرطوب کننده هر دو به اطمینان از اینکه پوست برای مقابله با خشکی و کمبود آب، علائم زودرس پیری و آسیب، آب مورد نیاز خود را دریافت میکند، اهمیت میدهند. آبرسانی به محتوای آب درون سلولها اشاره دارد و استفاده از کرم آب رسان منجر به تورم سلولهای پوست و انعطاف پذیری آنها میشود در این شرایط سلول میتواند نور را به خوبی منعکس کنند که همان درخشش طبیعی است.
اگر آب از سلولها خارج شود و یا سلولها کم آب شوند آنها چروکیده میشوند و درخشش و زیبایی آنها از بین میرود. این بدان معنا است که وقتی از یک کرم آب رسان موضعی استفاده میکنید به سلولهای خودتان آب تزریق میکنید و توانایی پوست را در جذب رطوبت و مواد مغذی بهبود میبخشید.
از طرف دیگر، مرطوب کننده به معنای به دام انداختن و حفظ رطوبت پوست با ایجاد یک مانع محافظتی است که با استفاده از ویتامین هایی چون ویتامین C به جلوگیری از اتلاف آب و لطیف نگه داشتن پوست کمک میکند. در یک تعریف ساده میتوان گفت آب رسانها با جذب رطوبت از هوا و سپس تزریق آن به سلولها توانایی پوست در جذب رطوبت و مواد مغذی افزایش میدهند. ولی مرطوبکنندهها باعث به دام انداختن و ابقاء رطوبت پوست شده و برای ایجاد سد محافظتی طبیعی پوست مفید هستند. با این کار از هرگونه هدر رفت آب جلوگیری میشود و نرمی و لطافت پوست شما حفظ خواهد شد.
پوست شما به آبرسان نیاز دارد یا مرطوب کننده؟
اگر پوست شما خشک است یک کرم مرطوب کننده با کیفیت برای بازگرداندن زیبایی و درخشش آن کافی است. گرچه این ممکن است در بعضی مواقع درست باشد، اما ممکن است پوست شما خشک نباشد بلکه دهیدراته باشد که اگر مورد دوم درست باشد، هیدراتاسیون و به عبارتی کرم آب رسان همان چیزی است که برای حفظ سلامت پوست به آن نیاز دارید.
برای دانستن اینکه پوست شما خشک است یا کم آب است، توجه به وضعیت پوست بسیار مهم است. پوست دارای یک سد چربی طبیعی است که از خود در برابر آسیب و از دست دادن آب محافظت میکند. اگر شما مستعد داشتن پوستی خشک و پوسته پوسته هستید، این نشانهای کاملاً مشهود است که سلولها چربی کافی برای تشکیل یک مانع محافظتی تولید نمیکنند که باعث میشود رطوبت در آن ابقاء نشود و اینجاست که مرطوب کنندهها برای حفظ سلامت پوست از اهمیت دوچندانی برخوردار میشوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص انواع مرطوب کنندهها مطالعه مقاله “همه چیز درباره رطوبت پوست و مرطوب کننده ها” پیشنهاد میشود.
مرطوب کننده چیست؟
کار مرطوب کننده این است که مقدار آب تبخیر شده از پوست را کاهش دهد تا از دست دادن آب ترانس اپیدرمال را به حداقل برساند. کرمهای مرطوب کننده با ایجاد یک لایه محافظ چرب بر روی پوست، رطوبت را ابقاء میکنند. مرطوب کردن به ویژه برای پوست پس از انجام لایه برداری شیمیایی با استفاده از رتین A یا در طی زمستان به دلیل شرایط آب و هوایی بسیار مفید است.
در همین حال، اگر چهرهای مات و رنگ پریده با خطوط ظریف و چین و چروک دارید ممکن است پوست شما دچار کم آبی شده باشد. پوست کم آب یا دهیدراته یعنی سلولهای پوست خشک شده و تشنه آب هستند. وقتی این اتفاق میافتد، سلولهای پوست چروکیده و جمع میشوند و به همین دلیل چروکهای بیشتری روی پوست به وجود میآید.
برای رفع خشکی پوست صورت “کرم مرطوب کننده صورت سینره مناسب پوست های معمولی و خشک” پیشنهاد میشود.
انتخاب کرم آب رسان و کرم مرطوب کننده مناسب
نوشیدن آب فراوان هنوز هم سادهترین راه برای آب رسانی به پوست است، اما متخصصان پوست پیشنهاد میکند کسانی که پوست کم آبی دارند میتوانند با استفاده از یک محصول آب رسان موضعی آب را به سلولهای خودشان تزریق کنند. مرطوب کنندههای طبیعی به پوست اجازه میدهند تا به مرور زمان توانایی خود را در آب رسانی افزایش دهد، بنابراین به دنبال محصولاتی باشید که حاوی اسید هیالورونیک، آلوئه ورا، عسل، اسیدهای آلفا هیدروکسی و عصارههای دریایی هستند.
مرطوب کنندههای مصنوعی، گلیسیرین، اوره و پروپیلن گلیکول برخی از موادی هستند که باید مراقب آنها باشید. مواد تشکیل دهنده محصولات آب رسان به طور کلی برای انواع پوست مناسب هستند. آنها محلول در آب هستند، منافذ پوستی را مسدود نمیکنند و باید فاقد الکل باشند تا سطح پوست را خشک یا تحریک نکنند.
در مورد مرطوب کنندهها، گزینههای بسیار متنوعی از نظر فرمول و مواد تشکیل دهنده وجود دارد. مرطوب کنندهها میتوانند سبک یا سنگینتر باشند و برای فصول مختلف و انواع مختلف پوست فرموله شوند. مثلاً برای ماههای گرم و مرطوب بهار و تابستان ممکن است یک ژل سبک یا لوسیون سبک مناسب باشد. در حالی که در هوای خشک، سرد و باد پاییز یا زمستان ممکن است به محصولات سنگینتر حاوی سرامیدها، روغنها (نارگیل، بادام)، ویتامین E، کرهها (شی یا کاکائو) یا دی متیکون نیاز داشته باشید. این مواد نه تنها به دلیل اثرات مرطوب کنندگی و تغذیه کنندگی بلکه به دلیل توانایی مقابله با علائم پیری و آسیب رادیکالهای آزاد نیز شناخته شده و بسیار مؤثر هستند.
برای انتخاب مرطوب کننده مناسب برحسب نوع پوست، متخصصان میگویند برای پوستهای مستعد آکنه، یک مرطوبکننده سبک و بدون روغن بهترین عملکرد را دارد که معمولاً به صورت لوسیون در دسترس هستند. اینها روغن کمتری دارند و محتوای آب بیشتری دارند. برای پوستهای ترکیبی، یک لوسیون یا کرم خوب عمل میکند، در حالی که یک سرم یا یک کرم نرم کننده بیشتر برای انواع پوست خشک مناسب است.
علت خشکی پوست
خشکی پوست یک عارضه نسبتاً شایع است؛ اغلب مردم گاهبهگاه تا حدی خشکی پوست را تجربه میکنند. پوست خشک ممکن است ناشی از علل خارجی یا تغییراتی در توانایی پوست برای حفظ رطوبت باشد.
۱- علل داخلی خشکی پوست
پیری با تغییرات فیزیولوژیکی همراه است که باعث میشود پوست توانایی خود را برای حفظ رطوبت از دست بدهد. به علاوه، بیماریهایی وجود دارد که در آنها پوست نمیتواند آب بدن را به میزان طبیعی حفظ کند و مقادیر قابل توجهی آب از طریق پوست از دست میرود. برای مثال این حالت در درماتیت آتوپیک و برخی اختلالات دیگر پوست که ناشی از کمبودهای تغذیهای هستند، اتفاق میافتد.
۱- علل خارجی خشکی پوست
اصلیترین علت خارجی خشکی پوست قرار گرفتن در معرض آب و هوای خشک و باد میباشد. توجه داشته باشید که حرارت مصنوعی دستگاههای گرمکننده هوا در داخل ساختمانها، رطوبت نسبی هوا را پایین میآورد؛ بنابراین پوست در زمستان خشکتر میشود. ماندن به مدت طولانی در اتاقی که هوای خشک و سرد با دستگاه تهویه به داخل آن جاری میشود نیز، سبب خشکی پوست میشود.
-
شستشوی مکرر پوست
به نظر متناقض میآید؛ ولی شستشوی مکرر پوست با آب تأثیر خشککننده دارد. شستشوی مکرر باعث پاک شدن لایه چربی محافظ پوست میشود خصوصاً که برخی از صابونها هم اثر خشککننده دارند و به این موضوع دامن میزنند. بعلاوه شستشوی مکرر پوست باعث میشود که مقدار آب تبخیر شده در مجموع بیشتر از آبی باشد که روی پوست قرار داشت. در درماتولوژی، پزشکان از این قاعده یعنی شستشوی مکرر و هر بار به مدت چند دقیقه برای خشک کردن نواحی ملتهب و پر ترشح پوستی استفاده میکنند.
-
قرار گرفتن در معرض برخی مواد
بسیاری از مشاغل این ویژگی را دارند که فرد را در معرض موادی قرار می دهند که لایه چربی طبیعی را از سطح پوست برمی دارد؛ مثلاً مشاغلی که مستلزم تماس مکرر با مواد ضدعفونیکننده یا حلالهای شیمیایی هستند. به همین نحو، برخی درمانهای طبی مثل درمانهای آکنه نیز، سبب خشکی پوست میشوند.
اثرات مرطوب کننده برای پوست چیست؟
بهطورکلی حفاظت از پوست در برابر عوامل محیطی و تخریب ایجادشده در اثر خشکی پوست باعث میشود که پوست زیبایی و طراوت خود را حفظ کند و کیفیت پوست صورت در حد ایدهآل باقی بماند. استفاده از مرطوب کننده به چند طریق برای پوست مفید است:
- لایه چربی نازکی روی سطح پوست میتواند پوست را از قرار گرفتن در معرض عوامل محیطی مانند ذرات دوده، آلودگی و گردوغبار محافظت کند.
- بهبودی موقت از لحاظ زیبایی ظاهری پوست؛ همانگونه که قبلاً بیان شد، وقتی پوست بهخوبی مرطوب شده باشد موقتاً صافتر و شادابتر به نظر میرسد. از آنجا که پوست کمی متورم میشود، پوست صاف و چروکهای ریز محو میشوند و منافذ پوست کوچکتر به نظر میرسند. چراکه پوست اطراف آنها کمی متورم شده است.
نکته: حتی افراد دارای پوست چرب با اینکه نیاز کمتری به استفاده از مرطوب کننده ها دارند نیز، نباید استفاده از آن را کاملاً کنار بگذارند.
نکته: نیاز به استفاده از مرطوب کننده ها در مواقع قرار گرفتن در شرایط محیطی و آب و هوای خشک، افزایش مییابد. افراد مسنتر که پوست آنها معمولاً خشکتر است، نیاز بیشتری به این محصولات دارند.
ترکیبات سازنده مرطوب کننده ها
آب برای رطوبت پوست مفید نیست. برای حفظ رطوبت پوست باید از مرطوب کننده ها استفاده کرد. مرطوب کننده با دو روش اصلی به حفظ رطوبت پوست کمک میکنند: : مسدودکننده و مواد جذبکننده رطوبت
استفاده از مسدودکنندهها در کرم های مرطوب کننده
این مواد لایه چربی روی پوست ایجاد میکنند و با تقویت پوسته لیپیدی طبیعی پوست، مانع تبخیر آب میشوند. لایه شاخی مرطوب شده کاملاً با آب اشباع میشود. این فراوردهها اگر مستقیماً بعد از شستشو به کار بروند، مؤثرترند و لایهای از آب در خود محبوس میکنند. مواد مسدودکننده موجود در کرمهای مرطوب کننده عبارتند از:
- ترکیبات چرب مشتق از مواد معدنی مثل پارافین یا وازلین
- مواد مشتق از چربی حیوانی مثل لانولین و مشتقاتش (برگرفته از پشم گوسفند)
- روغنهای گیاهی مثل روغن زیتون، روغن جو دوسر، روغن بادام زمینی، روغن کنجد و بسیاری دیگر.
نکته: روغنهای گیاهی از روغنهای حیوانی یا روغنهای معدنی خاصیت مسدودکنندگی کمتری دارند؛ با این حال انسداد کافی را دارند. همه مواد روغنی به یک روش عمل میکنند، یعنی مانع از تبخیر آب از لایه سطحی پوست میشوند. تفاوت آشکاری بین فراوردههای چرب مشتق از حیوانات مختلف وجود ندارد و هیچیک قدرت اثبات شدهای برای معکوس کردن روند پیری ندارند. روغنهای برگرفته از حیوانات نادر برتری خاصی ندارد و استفاده از آنها فقط برای تبلیغات است.
باید به خاطر داشت که فراوردههای مسدودکننده حالت چرب و چسبناک دارند؛ بنابراین بیشتر مصرفکنندگان عموماً از مصرف فراوردههایی که به شکل چربتری عرضه میشوند (مثل پمادها) اکراه دارند. به همین علت، این محصولات معمولاً به صورت کرم یا لوسیون (که میزان آب بیشتری دارند) ترکیب میشوند. کاربرد این اشکال آسانتر است و بیشتر مصرفکنندگان آنها را ترجیح می دهند. بعد از تبخیر آب، اجزای مسدودکننده که بر سطح پوست باقی میماند از پوست محافظت میکند و عملکرد خود را انجام میدهد.
اهمیت استفاده از مرطوب کننده ها چیست؟
پوست کم آب، خشک، شیاردار و خشن به نظر میرسد؛ لایه نازکی از پوسته در سطح آن وجود دارد، خطوط پوستی ظریف و چین و چروکهایی در سطح آن آشکارتر میشوند. افراد دارای پوست خشک احساس بدی در مورد پوست خود دارند که ممکن است با خارش نیز، همراه باشد. پوست خشک استعداد بیشتری برای جذب عفونتهای پوستی اعم از باکتریال یا قارچی دارد. اصطلاح رایج در درماتولوژی برای پوست بسیار خشک گزروسیس است.
بهترین زمان مصرف مرطوب کننده و آبرسان
برای کسب بهترین نتیجه باید از مرطوب کننده ها و آب رسانها صبح (قبل از ضد آفتاب) و شبها موقع خواب استفاده شود. شما میتوانید لوسیونها یا کرمهای مرطوب کننده را پس از استفاده از آب رسانها استفاده کنید تا رطوبت را در پوست شما نگه دارند.
رطوبت پوست چگونه تأمین میشود؟
میزان آب پوست زنده (درم و اپیدرم) تقریباً ۸۰ درصد است. لایه خارجی پوست یعنی لایه شاخی از سلولهای مرده پوستی با مقدار آب کمتر یعنی حدود ۱۰ تا ۳۰ درصد، ساخته شده است. آب به لایه کراتینوسیتی تا حدی نرمی و قابلیت ارتجاع میبخشد. وقتی میزان آب پوست طبیعی باشد، پوست صاف، نرم، قابل ارتجاع و درخشان به نظر میرسد. پوست قدری متورم میشود و بنابراین سطح پوست تا حدی صاف و چروکهای ریز محو میشود.
در پوست طبیعی، حرکت مداوم آب از لایههای عمیق به لایههای سطحی پوست برقرار است. در نهایت آب از سطح تبخیر میشود؛ اما گاهی اوقات این تعادل به هم میریزد و نیاز به استفاده از یک کرم مرطوب کننده مناسب برای پیشگیری از خشکی پوست و آسیبهای ناشی از آن میباشد.
علل داخلی خشکی پوست
پیری با تغییرات فیزیولوژیکی همراه است که باعث میشود پوست توانایی خود را برای حفظ رطوبت از دست بدهد. به علاوه، بیماریهایی وجود دارد که در آنها پوست نمیتواند آب بدن را به میزان طبیعی حفظ کند و مقادیر قابل توجهی آب از طریق پوست از دست میرود. برای مثال این حالت در درماتیت آتوپیک و برخی اختلالات دیگر پوست که ناشی از کمبودهای تغذیهای هستند، اتفاق میافتد.
پیشنهاد میکنیم مقاله ” قرص هیرویت چیست و چه خواصی دارد؟ ” را نیز در وب سایت داروبوم بخوانید.
استفاده از مواد جاذب رطوبت در کرم های مرطوب کننده
این مواد آب را جذب میکنند. این دسته شامل تعداد بسیار زیادی از مواد هستند که برخی از آنها قادرند به لایه کراتینوسیتی نفوذ کنند و محتوای آب آن را افزایش دهند. فراوردههایی که به عنوان جاذب رطوبت استفاده میشوند عبارتند از:
- گلیسیرین
- سوربیتول
- پروپیلن گلیکول
سایر فراوردههای این گروه مولکولهای بزرگی دارند که در لایه شاخی نفوذ نمیکنند ولی یک لایه هیگروسکوپیک (جاذب آب) روی پوست تشکیل می دهند. در یک محیط نسبتاً خشک احتمال دارد که این مواد بهجای جذب آب از محیط در حقیقت آن را از پوست جذب کنند و موجب خشکی بیشتر آن شوند. از طرف دیگر، در محیطهای مرطوب این مواد کاملاً مؤثرند. درنتیجه، کارایی آنها در محیطهای سرد و خشک به اندازه فراوردههای مسدودکننده نیست.
بنابراین بهترین مرطوب کننده بهخصوص در آب و هوای سرد و خشک، مرطوب کننده است که حاوی مخلوطی از مسدودکنندهها و مرطوب کننده ها باشد.
شما میتوانید بهترین محصولات پوستی را از داروبوم که یک “داروخانه اینترنتی” است با کمترین قیمت دریافت کنید.
چگونه یک مرطوب کننده مناسب انتخاب کنیم؟
صدها مرطوب کننده در بازار عرضه میشود که ممکن است حاوی موادی باشد که قبلاً به آنها اشاره شد. این محصولات ممکن است محتوای فراوردههای مسدودکننده، جاذب کننده رطوبت یا ترکیبی از این دو باشند و با فرمولهای مختلف به فروش برسند؛ نظیر:
- امولسیونهای مایع
- پمادها
- کرمها
میزان آب و اجزای چربی در هر یک از این فرمولها متفاوت است. محصولات غنی از آب هنگام لمس خنک هستند و رنگ مات دارند. محصولات با غلظت چربی بالاتر موجب احساس گرما میشوند و پوست را صاف و براق میکنند. چطور میتوان مرطوب کننده مناسبتر را تعیین کرد؟ اولین عامل در انتخاب مرطوب کننده نوع پوست است که بر اساس میزان چربی پوست تعیین میشود.
۱- پوست خشک
پوست خشک فاقد درخشش است و منافذ آن بهندرت مشاهده میشوند. افراد با پوست خشک معمولاً پوستهای روشنی دارند. در موارد خیلی شدید، همانگونه که قبلاً جزئیات آن شرح داده شد، پوست دارای پوسته و شیار خواهد شد.
۲- پوست چرب
پوست چرب براق است. بهویژه در نواحی پیشانی، بینی و چانه. به هنگام لمس چربی آن احساس میشود. منافذ آن بزرگ و آشکار است. افراد با پوست چرب تمایل زیادی به سمت ایجاد آکنه دارند.
۳- پوست طبیعی یا نرمال
حالتی است بین پوست چرب و خشک، پوست نه براق است و نه در لمس چرب، با وجود این صاف و دارای رطوبت کافی به نظر میرسد و منافذ آن بزرگ نیست.
۴- پوست مختلط
این نوع پوست تقریباً مشابه پوست طبیعی است ولی در ناحیه T که شامل پیشانی، پل بینی و مرکز چانه میشود، دارای میزان بالایی از فعالیت غدد سباسه است. پوست در این نواحی به سمت چربی متمایل است.
تعیین نوع پوست باید روی صورت تمیز انجام شود، هرگز نباید نتیجهگیری در مورد کیفیت پوست وقتی صورت بگیرد که یک فراورده مرطوب کننده روی پوست قرار دارد یا پوست بهتازگی با یک صابون خشککننده شیشه شسته شده باشد.
کرم مرطوب کننده مناسب هر نوع پوست
با توجه به نکاتی که دررابطه با انواع کرم مرطوب کننده و همچنین انواع پوست گفته شد. لازم است که کرم مرطوب کننده هر نوع پوست متناسب با شرایط و ویژگی هایی که دارد انتخاب شده و مورد مصرف قرار گیرد.
- برای فردی با پوست صورت خشک، استفاده از مرطوب کننده هایی که فقط حاوی مواد جذب کننده رطوبت هستند، کفایت نمیکند بلکه مرطوب کننده های چرب شامل اجزای مسدود کننده مورد نیاز است. اگر پوست نسبتاً طبیعی و کمتر خشک باشد، شخص باید محصولی را استفاده کند که شامل هر دو ماده مسدودکننده و رطوبترسان باشد.
- فردی با پوست چرب یا متمایل به چرب نیازی به مرطوب کننده ندارد (بهجز در زمانهایی که صورت خشکتر میشود، مثلاً بعد از قرار گرفتن در معرض باد سرد یا بعد از حمام با شویندههای صابونی). این اشخاص همچنین باید از به کار بردن مرطوب کننده روی پوست دچار آکنه اجتناب کنند.
- برای پوستهای طبیعی و یا تقریباً طبیعی فرد باید از مرطوبکنندهای استفاده کند که حاوی مقدار کمی از مواد چرب و مسدودکننده است. در این موارد محصولات حاوی مواد مرطوب کننده توصیه میشوند.
- اگر نوع پوست مختلط و ناحیه T شکل صورت چربتر است، باید از به کار بردن محصولات مرطوب کننده در ناحیه T شکل خودداری شود. شخص میتواند در بقیه صورت از محصولات غیر چرب استفاده کند (حاوی مواد جذب کننده رطوبت).
توجه: به خاطر داشته باشید که پوست بر اثر افزایش سن تمایل به خشکتر شدن مییابد. فردی که در گذشته احتیاجی به مرطوب کننده نداشت، ممکن است در مراحل بعدی زندگی به آن نیاز پیدا کند. تغییرات آب و هوا یا نقل مکان به محیطی خشکتر موجب نیاز به مرطوب کننده میشود. تغییرات فصلی مثل فرا رسیدن زمستان ممکن است نیاز به فراوردههای مرطوب کننده پیدا شود.
پیشنهاد میکنیم مقاله ” برای مراقبت از پوست چه کنیم ” را نیز در وب سایت داروبوم بخوانید.
سایر عوامل مؤثر در انتخاب کرم مرطوب کننده
علاوه بر نوع پوست، متغیرهای دیگری هم هستند که ممکن است در انتخاب مرطوب کننده ها تأثیر بگذارند:
۱- قوام کرم مرطوب کننده
ساختمان و قوام فراورده عامل بسیار مهمی است. محصولی که در لمس خوشایند نیست، مثلاً احساس چسبناکی یا چربی ایجاد کند، قطعاً انتخاب نخواهد شد. سیل محصولاتی که روانه بازار میشوند به مصرفکننده این امکان را میدهد که مرطوبکنندهای دقیقاً منطبق با نیازهای زیبایی خود انتخاب کند.
۲- مواد افزوده شده به کرم
عطرها و مواد نگهدارنده ممکن است سبب تحریک و ایجاد حساسیت شوند. بعضی افراد لازم است از محصولاتی که دارای این مواد هستند، اجتناب کنند. شرکتهای آرایشی بهداشتی، بهتازگی محصولات هیپوآلرژنیک تولید میکنند. این دسته از محصولات احتمالاً حاوی ترکیباتی هستند که بالقوه کمتر آلرژنیک هستند. این فراوردهها برای افراد حساس ترجیح دارند. با وجود این، حتی فراوردههای آرایشی بهداشتی که برچسب هیپوآلرژنیک دارند ممکن است حاوی مواد نگهدارنده و عطرهایی باشند که در صورت مصرف واکنشهای آلرژیک ایجاد کنند.
محصولاتی که به نام کرمهای چشم به فروش میرسند، باید به نحوی فرموله شوند که تحریک و قرمزی چشم را به حداقل برسانند. بدیهی است محصولاتی که ممکن است موجب تحریک پوستی شوند، برای استفاده بر پوست بهطورکلی و بهویژه پوست اطراف چشم توصیه نمیشود.
۴- کرم حاوی ضد آفتاب
هیچ توجیهی برای استفاده از مرطوب کننده های حاوی ضد آفتاب در غروب و شب وجود ندارد. ولی استفاده از لوسیون های مرطوب کننده حاوی ضد آفتاب در آن نواحی از پوست که در طول روز در معرض آفتاب هستند، توصیه میشود.
۵- اجزاء کمیاب کرم مرطوب کننده
اجزای غیرعادی مثل آلانتوئین، ژلاتین، ویتامینها، پروتئینها و ژل زنبور ملکه هیچ برتری نسبت به ترکیبات مرسوم برای حفظ رطوبت پوست ندارند. هیچ گواه علمی وجود ندارد که نشان دهد این مواد فواید اضافهتری مثلاً خاصیت معکوس کننده پیری و غیره دارند.
دستورالعمل استفاده از مرطوب کننده ها
- افراد دارای پوست خشک باید از شستشوی مکرر پوست صورت با صابون اجتناب کنند و همچنین از قرار گرفتن در مقابل عوامل محیطی خشن مثل باد سرد و هوای خشک بپرهیزند.
- استفاده از مرطوب کننده ها باید بعد از تمیز کردن پوست، صورت بگیرد. فرآورده بعد از شستن، وقتیکه پوست هنوز کمی مرطوب است، استفاده شود. مالیدن فرآورده باید با ملایمت صورت گیرد. مالش بیشازحد لزومی ندارد، حتی ممکن است سبب تحریک شود.
- دفعات مصرف باید با توجه به نوع پوست تعیین شود. پوست خشک نیازمند استفاده از مرطوب کننده ها به دفعات بیشتر است. پوست بیشازحد خشک نیازمند کاربرد مکرر روزانه است که بستگی به محصول مورد استفاده دارد.
- مرطوب کننده باید روی صورت و گردن استفاده شود. اگر ناحیه T شکل صورت، پیشانی، پل بینی، بینی و چانه چرب است، باید از استفاده غیرضروری از مرطوب کننده در این نواحی خودداری کرد.
- مرطوب کننده هایی که حاوی مقادیر نسبتاً زیاد آب هستند (مثلاً امولسیونها مایع یا کرم) را نباید درست قبل از قرار گرفتن در معرض هوای سرد استفاده کرد. چون در این صورت، پوست مرطوب در معرض تأثیر خشککننده باد سرد قرار میگیرد. تبخیر آب از سطح پوست اثر خنککننده دارد. شرایط آب و هوایی سرد و خشک ممکن است به پوست صورت آسیب برساند؛ بنابراین باید نکات زیر را رعایت کرد. مرطوب کننده را ۲۰ تا ۳۰ دقیقه قبل از قرار گرفتن در شرایط آب و هوایی سرد، خشک یا در معرض وزش باد استفاده کنید. در شرایط آب و هوایی فوق ممکن است مرطوب کننده های چربتر ترجیح داشته باشند.
تفاوت بین مرطوب کننده صورت و بدن
در اصل، تفاوت عمدهای بین مرطوب کننده هایی که برای صورت طراحی شدهاند و مرطوب کننده های بقیه قسمتهای بدن وجود ندارد. هر مرطوبکنندهای که رطوبت پوست را افزایش دهد، برای افزایش رطوبت هر نقطه دیگری از بدن مناسب است. با این همه از آنجا که کاربرد مرطوب کننده ها برای بدن شامل منطقه وسیعتری میشود، سازندگان معمولاً مرطوب کننده های بدن را بهجای کرم یا پماد به شکل امولسیون مایع میسازند تا کاربرد آنها را آسانتر کنند. بدیهی است که این قانون مطلق نیست؛ برخی از مرطوب کننده های صورت به شکل مایع هستند و مرطوب کننده های متعددی برای بدن به شکل کرم یا پماد وجود دارد.
بیشتر مردم برای به کار بردن مرطوب کننده ها در صورت و گردن بیشتر از هر جای دیگر دقت میکنند؛ چراکه اهمیت پوست این ناحیه از لحاظ زیبایی زیاد است، همچنین به این دلیل که این نواحی بیشتر در معرض عوامل متغیر محیطی نظیر آفتاب و باد قرار دارند. برخی از مرطوب کننده های بدن به منظور استفاده در حمام یا زیر دوش برای افراد با پوست خیلی خشک ساخته میشوند. فایده این کار آن است که در حین استحمام یک لایه آب بین پوست و مرطوب کننده قرار میگیرد که میزان رطوبت پوست را افزایش میدهد.
پیشنهاد میکنیم مقاله ” علت چروک شدن پوست و تاثیر کرم های ضد چروک در رفع آنها ” را نیز در وب سایت داروبوم بخوانید.
ویژگی های کرم مرطوب کننده دست
مرطوب کننده هایی که برای دست طراحی شدهاند، از همان اصول مربوط به مرطوب کننده های دیگر پیروی میکنند. این فراوردهها حاوی مواد مسدودکننده، مواد جذبکننده رطوبت یا ترکیبی از این دو هستند. از آنجا که پوست دست در معرض شستشوی مکرر با آب و صابون قرار دارد، در ترکیب مرطوب کننده های دست روغنهایی به کار میبرند که یک لایه غیر قابل نفوذ و مسدودکننده روی دست ایجاد میکند که ممکن است ضد آب هم باشد و بهراحتی شسته نشود.
علاوه بر این، مرطوب کننده های دست اغلب جزء دیگری به نام روغن با پایه سیلیکون دارند که دفعکننده آب است. لایه سیلیکونی دفعکننده آب از شسته شدن لایه چربی طبیعی پوست جلوگیری میکند و بدین ترتیب پوست مرطوب میماند. این فراوردهها میتوانند در محافظت پوست دست که در معرض شستشوی مکرر با آب و صابون است مؤثر باشند.
برای کسانی که به دلایل شغلی در معرض تماس با مواد مضر هستند، مرطوب کننده های حاوی سیلیکون لایه محافظی برای حفاظت پوست دست در برابر مواد سمی و آلرژن (موادی که واکنش حساسیتی ایجاد میکنند) به وجود میآورد. میزان رطوبت پوست حاصل از این نوع فراوردهها عموماً کمتر از رطوبت به دست آمده از مرطوب کننده های حاوی مسدودکنندهها یا مواد جذبکننده آب است. ولی همانطور که گفته شد، وجود لایه دفعکننده آب در این فراوردهها خود مزیتی غیرقابل چشمپوشی است.
اگر به دنبال سرم آبرسان حتی برای پوست حساس هستید “سرم تقویت کننده و رطوبت رسان روزانه مینرال ۸۹ ویشی” جهت تقویت پوست و ترمیم آن میباشد.
سخن پایانی:
همانطور که میدانید خشکی پوست عوارض زیادی در پی دارد و باعث افزایش حساست، خارش و اگزما شده و روند پیری پوست را تسریع میکند. برای پیشگیری از این موارد حتماً باید از محصولات آبرسان و مرطوب کننده استفاده کنید فقط کافیست پس از شناخت نوع و جنس پوستتان اقدام به خرید کرم آبرسان و خرید اینترنتی کرم مرطوب کننده از طریق داروخانه آنلاین داروبوم نمایید.
منبع: wanderbeauty.com