آنچه در این مقاله می خوانید:
عده ای از افراد هنگامی که قصد لاغری دارند اولین کاری که می کنند حذف یک وعده غذایی است. وعده ای هم که مظلوم واقع می شود صبحانه است. این افراد شاید علت کار خود را کاهش وزن اعلام کنند، اما چه کسی است که نداند تهیه و میل کردن صبحانه بعد از بیدار شدن از خواب شیرین دشوار است؛ به خصوص اگر برای رفتن به محل کار یا دانشگاه عجله هم باشد.
اما بیایید یکبار هم شده برای همیشه پرونده صبحانه و لاغری را ببندید. اگر شما هم به دنبال جواب این سوال هستید که آیا نخوردن صبحانه باعث لاغری می شود؟ این مقاله از مجله سلامتی داروبوم برای شماست.
فهرست مطالب
تاثیر صبحانه برای کاهش وزن
چه عاملی باعث می شود افراد تصور کنند نخوردن صبحانه به کاهش وزن آنها کمک می کند؟ اساسا خوردن یا نخوردن چه مواد مغذی در وعده صبحانه روی کم کردن وزن تاثیر می گذارد؟
سال ها تحقیقات نشان می دهد وجود فیبر و پروتئین در صبحانه به افزایش حس سیری فرد کمک می کند و خوردن وعده های حجیم ناهار و شام را حذف می کنند همچنین فرد از خوردن میان وعده و تنقلات مختلف بین وعده های اصلی بی نیاز می شود.
مطالعه دیگری حاکی از آن است افرادی که به طور مرتب صبحانه میل می کنند بیشتر از کسانی که صبحانه نمی خورد، وزن کم می کنند. البته این همه تاکید برای صبحانه خوردن به این معنی نیست که حتما یک میز پُر و پیمان از انواع درشت مغذی ها مانند پروتئین و کربوهیدارت و چربی، فیبر بچینید. امروزه با وجود مکمل هایی مانند پروتئین وی نیاز بدن به پروتئین و سایر مواد مغذی موجود در این مکمل تامین خواهد شد.
تهیه یک شیک خوشمزه با پروتئین وی، یک قاشق غذاخوری سبوس جو، یک پیاله کوچک ماست و کمی میوه یک صبحانه ساده و مقوی را برایتان فراهم می آورد. کربوهیدرات موجود در آن بلافاصله انرژی لازم برای شروع یک روز پُر تلاش را تامین می کند و پروتئین آن نیز کم کم در بدن جذب و هضم می شود. فیبر آن هم برای چندین ساعت سیر نگه تان می دارد. یک عدد گردو یا چند پرک بادام نیز چربی های مفید در اختیارتان قرار می دهد.
نکته ای که حائز اهمیت است دقت به کل کالری دریافتی است به طوریکه خوردن صبحانه پُرکالری در افراد دارای اضافه وزن خود منجر به افزایش وزن نشود.
عوارض نخوردن صبحانه
اگر تصور می کنید نخوردن صبحانه به لاغری شما کمک می کند، نه تنها چاق می شوید بلکه عوارض دیگر نخوردن صبحانه نیز دامن گیرتان می شود. عوارضی از قبیل:
چاقی
اولین عارضه جانبی صرف نکردن صبحانه افزایش وزن است. چاقی عمده ترین مشکلی است که افراد در جوامع کنونی با آن دست به گریبان هستند. چاقی خود مقدمه بروز مشکلاتی مانند ناباروری، دیابت و بیماری قلبی می شود. همچنین اثبات شده است که نخوردن صبحانه خطر ابتلا به دیابت را افزایش داده و کاهش وزن را دشوار می کند. صبحانه نخوردن فاصله بین وعده شام شب قبل و صبحانه را بیشتر از حد معمول می کند که با افت قند خون در برخی افراد بروز پیدا می کند. همچنین صبحانه متابولیسم را کم می کند و سطح انرژی لازم برای فعالیت های روزمره را مختل می سازد.
قاعدگی نامنظم
مطالعه ای در سال ۲۰۱۰ روی دختران دانش آموز صورت گرفته است که نشان می دهد دخترانی که صبحانه نمی خورند معمولا در مقایسه با گروهی که صبحانه می خوردند، بی نظمی قاعدگی دارند. حتی مشخص شده است قاعدگی دردناک تری را تجربه می کنند. همچنین با یبوست مواجه هستند.
بد خلقی
معمولا افراد در ابتدای بیدار شدن از خواب بد خلق هستند. مطالعات نقش خوردن صبحانه در خوش خلقی و حال خوب را نشان می دهد. بیش از یک چهارم کسانی که بد عنق هستند با خوردن صبحانه منظم خلق و خوی بهتری می یابند.
افت قند خون
با حذف صبحانه احتمال اینکه قند خون فرد بیفتد افزایش می یابد. افت قندخون با علائمی مانند سردرد، سرگیجه، افزایش ضربان قلب، لرزش و احساس ضعف و بی حالی همراه است. افراد با داشتن این علائم با مصرف صبحانه پروتئین دار، حتی به مقدار جزیی شاهد فعال شدن مغز و بدن خود خواهند بود.
کاهش سطح یادگیری
خوردن صبحانه برای همه مهم است اما برای کودکان مدرسه ای بیشتر از بقیه اهمیت دارد. نخوردن صبحانه برای کودکان مدرسه ای که در سنین رشد قرار دارند باعث می شود از دیگر همسالان خود کم تر رشد کنند. همچنین بیشترین تاثیر خوردن صبحانه در یادگیری و حافظه کودک ظاهر می شود. تحقیقات به طور جدی از این ادعا دفاع می کنند که کودکان و نوجوانانی که صبحانه می خورند نتایج بهتری کسب می کنند.
کاهش سطح ایمنی بدن
یکی دیگر از مضرات نخوردن صبحانه آسیب به سیستم ایمنی بدن است. صبحانه منظم مملو از مواد مغذی در حفظ سلامت سلول های ایمنی بدن نقش بسزایی دارد. صبحانه خوردن پاسخ ایمنی قوی و سالم را در هنگام تماس با هر نوع باکتری یا ویروس ایجاد می کند.
افزایش سطح اسیدیته
افزایش اسیدیته دیگر عوارض نخوردن صبحانه است. هنگامی که هورمون های گرسنگی فعال می شود به طور خوردکار اسید معده برای هضم غذا ترشح می شود. اگر غذایی نباشد که بخواهد پردازش کند از دیواره های مجاور مانند معده، مری و قلب بالا می رود و در اصطلاح باعث اسیدیته می شود.
محصول پیشنهادی:
با داروهای خانگی برای معده درد آشنا شوید.
بهترین صبحانه برای لاغری شکم
حال که به تاثیر مثبت و مستقیم صبحانه در کاهش وزن پی بردیم، بهتر است این چند نمونه صبحانه خوشمزه و مقوی را در رژیم غذایی خود بگنجانیم.
تخم مرغ
تخم مرغ غنی از پروتئین است. پروتئین ماده مفیدی برای حفظ سلامتی و لاغر ماندن است. طبق جدیدترین تحقیقات مصرف ۲۰ الی ۳۰ گرم پروتئین از طریق غذاهایی مانند تخم مرغ بهترین راه برای کنترل اشتها است. زیرا به خاطر تنظیم سطح گلوکز خون در ابتدای روز تا چند ساعت فرد را سیر نگه می دارد.
توت ها
اگر به دنبال یک سلاح مخفی برای لاغری شکم می گردید خود را به توت ها مجهز کنید. رنگدانه موجود در توت فرنگی، شاتوت، تمشک و بلوبری به کاهش چربی های شکم کمک می کند. گیلاس، زغال اخته و انگور قرمز هم در کنار توت ها برای دستیابی به لاغری در کنار شما هستند.
اگر در تمام فصول سال به این میوه های چربی سوز خوش طعم دسترس ندارید می توانید از مکمل های غذایی که برای چربی سوزی طراحی شده اند، استفاده کنید. روزی یک کپسول از انواع مکمل های چربی سوز به هضم غذا کمک میکند و سلامت روده ها را بهبود می بخشد.
ماست کم چرب
ماست با داشتن محتوای چربی و کالری کم یک خوراکی ایده آل برای صبحانه است، اگر فردی به کاهش وزن و چربی سوزی فکر می کند ماست علاوه بر فوایدی که برای لاغری دارد سلامت گوارش را نیز بهبود می بخشد. پروبیوتیک های موجود در ماست با نفخ معده مبارزه می کنند. مطالعه اخیر انجام شد که نشان داد ماست چقدر برای از بین بردن چربی شکم مفید است. در این مطالعه شرکت کنندگانی که همزمان با کاهش کالری خود روزی یک پیاله کوچک ماست کم چرب میل می کردند چربی های شکمی خود را ۸۱ درصد بیشتر از دست داده اند در مقایسه با افرادی که در رژیم غذایی خود ماست میل نکردند.
همچنین ماست یک منبع عالی برای ویتامین ها و مواد معدنی از قبیل زینک، ید، پتاسیم و ویتامین B5 است.
سخن پایانی
در این مقاله به ارتباط صبحانه و لاغری پرداختیم، عوارض نخوردن صبحانه را گفتیم و در انتها چند صبحانه مغذی را معرفی کردیم. صبحانه خوردن نه تنها در مدیریت وزن موثر است بلکه نخوردن آن با عوارضی مانند معده درد، افت قند خون، کاهش هوشیاری و… همراه است.