آنچه در این مقاله می خوانید:
علائم کمبود منیزیم بیشتر شامل ضعف و گرفتگی عضلات، سردرد، افسردگی و اختلالات خلقی می شود. مشکلات سلامتی مرتبط با کمبود منیزیم نادر هستند، اما اگر مدت طولانی سطح کلسیم بدن پائین باشد، ممکن است رخ دهند. معمولا کمبود منیزیم با مصرف قرص منیزیم درمان می شود. در ادامه این مقاله به شایع ترین نشانه ها و علت های کمبود منیزیم در بدن به طور مفصل خواهیم پرداخت.
فهرست مطالب
چرا به منیزیم نیاز داریم؟
منیزیم یکی از مواد معدنی است که در بدن، به فعالیت آنزیم های مهم کمک می کند. همچنین باید بدانید که منیزیم میزان کلسیم، پتاسیم و روی بدن را تنظیم خواهد کرد. قلب، سیستم عصبی، کلیه، عضلات و اندام های دیگر برای انجام فعالیت های روزانه خود در بدن به تجزیه منیزیم نیازمند هستند. این ماده می تواند از بیماری هایی مانند دیابت، مشکلات مفصلی و استخوانی و … جلوگیری کند.
افراد بسیار کمی در برابر کمبود این ماده معدنی قرار دارند، اما همین افراد ممکن است در خطر جبران ناپذیری قرار بگیرند. به همین دلیل باید به علائم کمبود این ماده توجه کنیم.
علت های کمبود منیزیم در بدن
علل کمبود منیزیم در بدن را می توانیم در چند دسته کلی مشاهده نماییم. از علل مهم کاهش منیزیم در بدن می توانیم به موارد مهم و اساسی زیر اشاره کنیم:
- داشتن سوء تغذیه و یا مشکلات تغذیه ای
- شیردهی به کودک در دوران بعد از زایمان
- داشتن اعتیاد به الکل
- کم کار بودن تیروئید
- بیماری های حاد کلیوی
- داشتن اسیدوز دیابتی
- دارا بودن پانکراتیت های حاد
- آلدوسترونیسم
این موارد تنها چند دلیل شایع از دلایل اصلی کمبود منیزیم در بدن است. شما باید برای رفع هر کدام از این موارد طبق نظر پزشک، قرص منیزیم استفاده کنید. همچنین بهتر است نشانه های کمبود منیزیم را بدانید و سپس برای درمان این مورد اقدام کنید.
علائم کمبود منیزیم چیست؟
زمانی که بدنتان علائم خاصی را نشان ندهد، نمی توانید عنوان کنید که بدن شما به کمبود ویتامین و مواد معدنی مانند منیزیم دچار است. علائم کمبود منیزیم را می توانیم در دسته های متعدد و اندام های مختلفی مشاهده کنیم. دلیل این مورد را نیز می توانیم در نقش اساسی و مهم منیزیم در بدن معرفی کنیم. در ادامه به علائم مهم و نشانه هایی که باید به آنها توجه کنید، بیشتر خواهیم پرداخت.
۱- گرفتگی و انقباض عضلات
گاهی ممکن است گرفتگی عضلات ساق و ران پا را تجربه کرده باشید. اگر به صورت مداوم این مشکل را دارید و هر چند مدت یکبار عضلات دست، پا و … شما می گیرد، ممکن است دچار کمبود منیزیم شده باشید. همانطور که می دانید منیزیم یکی از عناصر معدنی موجود در سلول های بدن است که در فرایندهای شیمیایی سلول های عصبی و عضله ای را مشارکت می کند. در نتیجه عدم وجود این ماده به میزان مشخصی در بدن سبب گرفتگی و انقباض عضله خواهد شد. برای درمان می توانید در صورت نداشتن بیماری های کلیوی و … و با مشورت پزشک از میزان مشخصی قرص منیزیم استفاده کنید.
۲- پوکی استخوان ناشی از کمبود منیزیم
منیزیم یکی از مواد مورد نیاز برای استحکام سازی استخوان است. به عبارتی حدود ۶۰ درصد منیزیم مصرفی ما در طی روز به استخوان ها برای ذخیره سازی و استحکام سازی منتقل می شوند. در این حالت اگر بدن با کمبود منیزیم مواجه شود، علائم کمبود منیزیم به شکل پوکی استخوان و درد استخوان و مفاصل مشاهده خواهد شد. در این حالت نیز باید با مصرف مواد غذایی حاوی منیزیم، میزان این ماده معدنی را افزایش دهید.
۳- کمبود منیزیم و درد مفاصل
یکی از علائم کاهش سطح منیزیم در بدن بروز دردهای مفصلی است. منیزیوم در سنتز کلسیم نقش حیاتی دارد و کمبود آن جذب کلسیم را مختل می سازد. از طرفی منیزیم خاصیت ضد التهابی دارد بنابراین کمبود منیزیوم منجر به تشدید پاسخ های التهابی شده و افزایش درد و سفتی مفاصل را به همراه دارد.
۴- خستگی و ضعف عضلانی به واسطه کمبود منیزیم
از دیگر علائم کمبود منیزیم می توانیم به خستگی و ضعف عضلانی اشاره کنیم. در این نمونه مشکلات، اندام های عضلانی به انرژی برای انجام فعالیت های متنوع روزانه نیاز دارند. این در حالی است که منیزیم در کلیه و ترشح غدد دخیل است و در این حالت به عنوان کاتالیزور تجزیه کربوهیدرات و رساندن انرژی به اندام ها فعالیت می کند. در این حالت می توانیم عنوان کنیم که اگر منیزیم کمی در بدن دارید، این کربوهیدرات ها از بین خواهند رفت و در صورت تجزیه نشدن، بدن انرژی لازم را نخواهد داشت. این عدم انرژی به دلیل حساسیت سیناپسی عصبی عضله، بیشتر و سریع تر از اندام های دیگر، به عنوان نشانه های کمبود منیزیم، بروز خواهند کرد.
۵- افسردگی و اختلالات سلامت روان مرتبط با منیزیم
مصرف قرص منیزیم، سبب بهبود عملکرد اندام های مختلف مانند قلب خواهد شد. قلب که تنظیم کننده اعمال حیاتی بدن و سلول ها است، به سلول ها خونرسانی مناسب خواهد کرد. در این حالت خون رسانی صحیح به اندام های عصبی مانند مغز و نخاع سبب می شود تا این اندام ها فعالیت خود که فرمان دادن به اندام های مختلف است را به درستی انجام دهند. در این حالت فرد هیچگونه استرس و اضطرابی را تجربه نخواهد کرد. همچنین در حین بروز این نمونه مشکلات، بدن با سرعت به حالت استیبل باز خواهد گشت.
۶- ارتباط فشار خون بالا و منیزیم ناکافی
در آزمایشات اخیر صورت گرفته در دانشگاه های برتر دنیا، عنوان شده است که میزان منیزیم مناسب موجود در بدن، می تواند فشار خون را کاهش دهد. افرادی که فشار خون بالایی دارند با مصرف میزان مشخصی از منیزیم می توانند رگ های خود را به قطر مناسب برسانند و رفت و برگشت خون در رگ ها را تسهیل نمایند. در این حالت احتمال سکته های قلبی نیز کاهش خواهد یافت. همچنین بر میزان ضربان قلب و تنظیم آن نیز تاثیرگذار است.
۷- ضربان قلب نامنظم از علائم کمبود منیزیوم
از دیگر علائم کمبود منیزیم در بدن عملکرد ناصحیح قلب است. در صورت موجود نبودن منیزیم، عضلات قلب انرژی لازم برای پمپاژ را ندارند. همچنین در این نمونه مشکلات، می توانیم عنوان کنیم که منیزیم، ورود و خروج خون را توسط رگ ها تسهیل خواهد نمود. در این حالت غدد درون ریز فرمان صحیح را ارسال خواهد کرد و قلب وظایف خود را به صورت نرمال انجام خواهد داد. انجام دادن وظایف به صورت نرمال، سیکل صحیح ضربان قلب را به دنبال خواهد داشت.
۸- آسم و کمبود منیزیم
طی آزمایشات صورت گرفته، در زمان ورود و خروج هوا در ریه، در صورت وجود خس خس و تنگی نفس، بعد از استفاده مکرر از منیزیم به میزان مناسب، ریه فعالیت خود را به درستی انجام خواهد داد. به احتمال زیاد، منیزیم در تسهیل روند تولید سورفاکتانت و مایع درون ریه تاثیر دارد و ورود و خروج هوا در این حالت ایجاد خس خس نخواهد نمود. در این حالت عنوان خواهیم کرد که در صورت داشتن آسم، منیزیم مورد نیاز می تواند نیاز بدن را رفع نماید و آسم را تحت کنترل قرار دهد.
علائم کمبود منیزیم در زنان
از مهم ترین نشانه های کمبود منیزیم در خانم ها احتباس مایعات در بدن و تشدید علائم سندرم پیش از قاعدگی است. مطالعات حاکی از آن است که سطح منیزیم در زنان مبتلا به PMS نسبت به سایر خانم های دیگر کمتر است. معمولا دو ماه مصرف مکمل منیزیم منجر به بهبود اختلالات قاعدگی از جمله درد تخمدان، میزان خونریزی و تنش های عضلانی می شود.
کمبود منیزیم در شیردهی
نیاز بدن مادر در دوران بارداری و شیردهی به منیزیم تغییر می یابد تا پاسخگوی نیاز بدن خود و نوزاد باشد. برای پیشگیری و درمان کمبود منیزیم در دوران شیردهی باید زیر نظر پزشک متخصص مقدار منیزیوم بدن خود را به ۳۹۰ تا ۴۰۰ میلی گرم برساند.
ما برای معرفی چند نمونه از بهترین مکمل های منیزیم با قیمت مناسب مکمل های زیر را بهتر از بقیه می دانیم. اولین مکمل، منیزیم مارک آپوویتال است که به به همراه ویتامینهای B کمپلکس می توانید تهیه کنید. این برند مورد تایید Euro OTC Pharma GmbH آلمان است. برای خرید مستقیم هم روی تصویر زیر کلیک کنید.
محصول بعدی ویژه افرادی است که از قرص و کپسول خسته شده اند. منیزیم پودری شرکت یوروویتال هم منیزیم بدنتان را تامین می کند و هم مصرف آن لذتبخش است. مطمئناً طعم پرتقالی آن برایتان دلچسب است.
سوالات متداول
۱- آیا کمبود منیزیم باعث یبوست می شود؟
۲- آیا کمبود منیزیم باعث سردرد می شود؟
سخن پایانی
اگر از علائم کمبود منیزیم رنج می برید، مصرف قرص منیزیم یکی از بهترین و سریع ترین راه هایی است که پیشنهاد می شود. این مکمل ها را با مشورت پزشک داروساز می توانید از داروخانه داروبوم بدون نسخه به صورت اینترنتی یا تماس با شماره تلفن ۹۱۰۱۵۹۸۹-۰۲۱ تهیه کنید. داروبوم بهترین محصولات منیزیم را ارائه می کند. شما می توانید از تخفیفات ویژه داروخانه آنلاین شبانه روزی تهران بهره مند شوید.
منبع: healthline.com