آنچه در این مقاله می خوانید:
عوارض مصرف ملاتونین معمولاً نادر و خفیف است اما می تواند شامل خواب آلودگی در طول روز، سردرد، حالت تهوع و سرگیجه باشد. از جمله عوارض با شیوع کمتر میتوان به درد شکم، استرس خفیف، بی قراری و سردرگمی اشاره کرد. در ادامه عوارض جانبی و تداخلات احتمالی با سایر داروها را بررسی می کنیم.
مطالعات زیادی در مورد استفاده از قرص ملاتونین برای کمک به رفع بی خوابی و سایر اختلالات خواب انجام شده است. شواهد نشان میدهد که مکمل های ملاتونین برای استفاده کوتاه مدت بی خطر هستند و در صورت مصرف در دوزهای توصیه شده میتوانند به بهبود کیفیت خواب کمک کنند. اما مصرف آن بدون عوارض نیست و مانند سایر قرص های خواب میتواند عوارض مختلفی در پی داشته باشد خصوصا اگر دوز مصرفی را رعایت نکنید. ملاتونین همچنین میتواند با داروهای دیگر تداخل داشته باشد، بنابراین مهم است که با پزشک خود در مورد دارویی که مصرف میکنید و همچنین ایمنی استفاده از ملاتونین صحبت کنید.
فهرست مطالب
عوارض قرص ملاتونین
بسیاری از تحقیقات بر اثرات مصرف ملاتونین تنها برای مدت کوتاه متمرکز شده است. اما شواهد موجود نشان میدهد که ملاتونین به طور کلی برای بزرگسالان در صورت استفاده تا سه ماه بی خطر است. عوارض جانبی معمولاً با دوزهای بالاتر یا مکمل های طراحی شده برای آزاد سازی طولانی مدت ملاتونین رخ میدهد. برخی از شایع ترین عوارض جانبی ملاتونین عبارتند از:
خواب آلودگی در طول روز: اثرات خواب آور ملاتونین میتواند در طول روز ادامه داشته باشد و در نتیجه باعث خستگی و خواب آلودگی در طول روز شود. به همین دلیل نیز تا پنج ساعت بعد از مصرف ملاتونین رانندگی نکنید و از کار با ماشین آلات خطرناک که نیاز به هوشیاری دارند خودداری کنید.
سرگیجه: سرگیجه یکی از عوارض جانبی احتمالی ملاتونین است. هنگام مصرف مکمل های ملاتونین، اجتناب از مصرف الکل بسیار مهم است.
سردرد: یکی از شایع ترین عوارض مصرف ملاتونین سردرد است که موقت بوده و بعد از چند ساعت بهبود می یابد.
حالت تهوع: حالت تهوع میتواند هنگام مصرف قرص ملاتونین ایجاد شود. اگر حالت تهوع دارید، در مورد زمان مصرف قرص و وعده های غذایی خود با پزشک مشورت کنید.
رویاهای واضح یا کابوس: افرادی که از ملاتونین استفاده میکنند اغلب رویاها یا کابوس های واضح را گزارش میکنند.
گرفتگی معده: برخی مطالعات نشان دادهاند که گرفتگی یا ناراحتی معده میتواند با مصرف ملاتونین ایجاد شود.
تغییرات خلقی: تغییرات خلقی مرتبط با مصرف ملاتونین شامل حملات مختصر افسردگی و تحریک پذیری است.
اثرات جانبی مصرف ملاتونین چیست؟
سایر عوارض جانبی کمتر رایج ملاتونین عبارتند از:
- افسردگی
- خارش پوست
- لرزش خفیف
- اضطراب خفیف
- کرامپ های شکم
- تحریک پذیری
- کاهش هوشیاری
- سردرگمی یا سرگردانی
در ادامه برخی از این عوارض جانبی را توضیح می دهیم:
خشکی یا خارش پوست
خشکی، خارش، قرمزی پوست بیشتر ناشی از واکنش های آلرژیک است که می تواند با عوارض دیگری مانند تورم همراه باشد. بنابراین افرادی که به ملاتونین حساسیت دارند از مصرف آن خودداری کنند.
خشکی دهان
خشک شدن لب ها، زبان یا گلو از دیگر عوارض جانبی است که با مصرف ملاتونین ممکن است اتفاق بیفتد. جویدن آدامس یا مصرف آب نبات به کاهش علائم خشکی دهان کمک می کند.
تحریک پذیری یا بی قراری
قرص ملاتونین یک داروی بدون نسخه است که در برخی افراد می تواند منجر به تحریک پذیری اعصاب یا بی قراری شود. این مکمل می تواند علائم RLS (سندرم پای بی قرار) را تشدید کند زیرا میزان دوپامین را در مغز کاهش می دهد.
لرزش خفیف
از عوارض جانبی مصرف ملاتونین که کمتر رایج است می توان به لرزش خفیف اشاره کرد. این لرزش ها در کوتاه مدت بی خطر است اما اگر شدت گرفت یا ادامه دار شد حتماً با پزشک مشورت کنید.
عوارض قطره ملاتونین برای کودکان
عوارض ملاتونین در کودکان به ندرت رخ می دهد زیرا ملاتونین به طور طبیعی در بدن تولید می شود و در مقایسه با سایر داروهای خواب آور کمترین عارضه را داراست. قطره ملاتونین برای کودکان وابستگی ایجاد نمی کند و کم خطر است. با این حال به این معنی نیست که عوارض جانبی ندارد بلکه در برخی از کودکان می تواند عوارض زیر را ایجاد کند:
- خوابآلودگی
- تحریکپذیری
- شب ادراری یا افزایش تکرار دفع ادرار در شب
- سردرد
- احساس سنگینی سر
- سرگیجه
- گیجی
- افسردگی
- مشکلات گوارشی مثل تهوع و استفراغ
عوارض مصرف طولانی مدت قرص ملاتونین
به طور کلی مطالعات نشان می دهد که استفاده کوتاه مدت ملاتونین مضر نیست. در واقع استفاده از آن در مواقعی که میخواهید ریتم طبیعی خواب خود را دوباره تنظیم کنید، میتواند مفید باشد. برای افراد خاص با شیفت کاری شبانه یا چرخشی و دائم در سفر، بسیاری از اوقات این مکمل میتواند به منظور کمک به تنظیم مجدد یک ریتم شبانه روزی سالم مفید باشد.
موارد منع مصرف ملاتونین
ملاتونین عموماً برای استفاده کوتاه مدت در بزرگسالان بیخطر در نظر گرفته میشود، اما ممکن است برای افراد مبتلا به برخی بیماری های قبلی یا کسانی که داروهای خاصی مصرف میکنند، منع مصرف داشته باشد. ملاتونین برای همه افراد مناسب نیست و برخی افراد باید احتیاط کنند و قبل از مصرف مکمل های ملاتونین با پزشک مشورت کنند.
- افرادی که دیالیز میشوند یا دارای مشکلات کبدی هستند: افرادی که عملکرد کلیه یا کبد آنها کاهش یافته است ممکن است نتوانند ملاتونین را متابولیزه کنند و خطر عوارض جانبی بالاتری دارند.
- کسانی که باردار یا شیرده هستند: شواهد کافی برای تضمین ایمنی استفاده از ملاتونین در دوران بارداری و شیردهی یا افرادی که در تلاش برای باردار شدن هستند، وجود ندارد.
- سالمندان مبتلا به زوال عقل: افراد مسن مبتلا به زوال عقل باید از مصرف ملاتونین خودداری کنند.
- افراد مبتلا به مشکلات ایمنی: ملاتونین میتواند بخش های خاصی از سیستم ایمنی را فعال کند. در حالی که اهمیت این اثر هنوز مشخص نیست، افراد مبتلا به اختلالات خود ایمنی یا افرادی که از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده میکنند، بهتر است از مصرف ملاتونین خودداری کنند.
قرص ملاتونین و تداخل دارویی
در صورت مصرف هر نوع مکمل یا دارویی باید تداخلات دارویی احتمالی آن را در نظر بگیرید. در صورت مصرف ملاتونین باید در مصرف داروهای زیر احتیاط کرده و با پزشک خود مشورت کنید.
- داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین یا هپارین
- داروهای کنترل قند خون
- داروهای ضد افسردگی مانند فلووکسامین یا آمی تریپتیلین
- بنزودیازپین ها مانند تمازپام (برای بی خوابی) یا دیازپام (برای اضطراب یا درد عضلانی)
- داروهایی که فشار خون را کاهش میدهند(به خصوص نیفدیپین)
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن، ناپروکسن یا دیکلوفناک
- استروژن، مورد استفاده در داروهای ضد بارداری و درمان جایگزینی هورمونی (HRT)
- مواد افیونی مانند کدئین یا مورفین برای کنترل درد
- پسورالن، برای اختلالات پوستی مانند پسوریازیس
- کینولون ها یا ریفامپیسین، انواع آنتی بیوتیک ها
- کاربامازپین، برای صرع
- سایمتیدین، برای مشکلات معده مانند زخم
- تیوریدازین، برای اسکیزوفرنی
- زالپلون، زولپیدم یا زوپیکلون، برای بی خوابی
تاثیر قرص ملاتونین بر قاعدگی
در حال حاضر نتایج قطعی در زمینه ارتباط ملاتونین و قاعدگی در دست نیست. اما برخی تحقیقات نشان می دهد ملاتونین ممکن است بر هورمون های بدن تاثیر بگذارد اما تاثیر آن روی پریودی به طور مستقیم ثابت نشده است. این تحقیقات حاکی از آن است که ملاتونین می تواند به تنظیم چرخه قاعدگی (شروع و طول چرخه) کمک کند. برخی دیگر نیز نشان می دهد که موجب به تعویق افتادن قاعدگی می شود.
عوارض ملاتونین در بارداری
شواهد کافی برای تضمین ایمنی استفاده از ملاتونین در زنانی که باردار، شیرده یا قصد باردار شدن دارند، وجود ندارد. خانم هایی که باردار یا شیرده هستند ممکن است بخواهند برای تنظیم خواب خود از قرص ملاتونین مصرف کنند. توصیه اکید می شود هر خانمی که دوران بارداری و شیردهی را طی می کند و مشکلات خواب دارد قبل از مصرف ملاتونین با پزشک خود مشورت کند.
عوارض ملاتونین بر پوست
اگر درباره عوارض ملاتونین بر پوست نگران هستید باید بدانید عوارض احتمالی بیشتر ناشی از واکنش های آلرژیک بوده و منجر به جوش های متورم، برجسته، خارش دار، تاول یا پوسته پوسته شدن خواهد شد. در صورت مشاهده این علائم لازم است که فرد را به بیمارستان برسانید.
البته دور از ذهن نیست که خواب آرام و کافی چقدر برای سلامت پوست مفید است بنابراین اگر ملاتونین به طور مستقیم هم باعث بهبود پوست نشود اما به صورت غیر مستقیم تاثیر مثبت روی کیفیت پوست خواهد گذاشت. قرص ملاتونین در موارد خاص به دلیل اثرات آنتی اکسیدانی و معکوس کردن روند پیری پوست مورد استفاده قرار میگیرد. ملاتونین کلاژن سازی را در پوست تحریک کرده و با افزایش خاصیت ارتجاعی پوست مانع چین و چروک پوست میشود. همچنین با ممانعت از تولید ملانین باعث روشن شدن پوست میشود.
آیا قرص ملاتونین چاق کننده است؟
بسیاری از مطالعات انجام شده در رابطه با ملاتونین و افزایش وزن در ابتدا بر روی موش ها انجام شد. در این مطالعات مشاهده شد که ملاتونین به از بین بردن چربی های بدن کمک میکند. مطالعات بعدی با داوطلبان انسانی انجام شد و هیچ ارتباطی با چاقی مشاهده نشد. سایر اثرات ارتقاء دهنده سلامتی مصرف ملاتونین شامل کاهش تری گلیسیرید، کلسترول و قند خون است.
برخی مطالعات نشان دادهاند که ملاتونین ممکن است به جلوگیری از افزایش وزن کمک کند. نحوه این عملکرد کاملاً شناخته نشده است، اما نشان داده شده است که ملاتونین ممکن است به کاهش ریسک فاکتورهای چاقی کمک کند. همچنین میتواند از برخی شرایط سلامتی مرتبط با اضافه وزن جلوگیری کند.
علیرغم مطالعات مثبت مربوط به ملاتونین و کاهش وزن توصیه نمیشود که مصرف کنندگان از این مکمل برای کاهش وزن استفاده کنند. کسانی که دارای شرایط سلامتی خاصی هستند نباید از این مکمل ها استفاده کنند و حتی افرادی که ملاتونین به آنها کمک میکند باید قبل از شروع هر روش درمانی جدیدی با پزشک متخصص مشورت کنند. زیرا داروهای خاصی وجود دارد که با ملاتونین سازگار نیستند.
سخن پایانی
کسانی که اختلالات خواب را تجربه میکنند، میتوانند برای تنظیم خواب خود از قرص ملاتونین برای مدت کوتاه استفاده کنند. مصرف این قرص با دوز مجاز هیچ عوارضی برای افراد نخواهد داشت. بهترین و با کیفیت ترین قرص های ملاتونین را از داروبوم تهیه کنید. داروبوم؛ داروخانه اینترنتی با ارسال رایگان تهران است که برای رفاه حال شما شرایط مشاوره تلفنی با پزشکان داروساز را فراهم کرده است. با شماره تلفن ۹۱۰۱۵۹۸۹-۰۲۱ تماس بگیرید و از مشاوران دارویی ما مشاوره بگیرید.
منبع: webmd.com