آنچه در این مقاله می خوانید:
کمبود زینک در دوران بارداری می تواند عوارض خطرناک و جبران ناپذیری مانند اختلال رشد، سقط، ناهنجاری های مادرزادی، عقب ماندگی رشد داخل رحمی (IUGR)، وزن کم هنگام تولد (LBW)، پره اکلامپسی، زایمان زودرس، زایمان طولانی مدت، خونریزی پس از زایمان، تأخیر در نوزاد ایجاد کند.
زینک یا روی یکی از مواد معدنی ضروری است که برای حفظ سلامتی خود و فرزندتان به آن نیاز دارید. زینک به تقویت سیستم ایمنی بدن مادر کمک می کنند و نقش موثری در سلامت جنین در حال رشد ایفا می کند. زنان باردار به طور معمول به ۱۱ میلی گرم زینک (zinc) در روز نیاز دارند. کمبود زینک در بارداری با عوارضی همراه است. در ادامه بیشتر در این باره توضیح خواهیم داد.
فهرست مطالب
زنان باردار به چه مقدار زینک نیاز دارند؟
طبق گزارش NIH، زنان معمولاً به ۸ میلی گرم زینک در روز نیاز دارند. با این حال، هنگامی که باردار هستند به ۱۱ میلی گرم زینک در روز نیاز دارند. مادران شیرده به ۱۲ میلی گرم زینک در روز نیاز دارند؛ زیرا شیردهی می تواند میزان زینک را در بدن کاهش دهد.
زینک (zinc) در طیف وسیعی از مواد غذایی مختلف یافت می شود. غذاهای دریایی مانند ماهی، میگو، صدف و خرچنگ و محصولات گوشتی مانند گوشت گاو، گوشت گوسفند و مرغ غنی ترین منابع زینک هستند. با این حال، می توانید زینک را در غذاهای گیاهی نیز پیدا کنید. به عنوان مثال، لوبیا، نخود، بادام هندی، بادام و تخم کدو همگی حاوی این ماده مغذی ضروری هستند. بسیاری از غلات صبحانه نیز با زینک غنی شده اند.
دریافت زینک کافی در دوران بارداری برای افرادی که گیاهخوار هستند بسیار مهم است. اگرچه زینک به وسیله محصولات گیاهی در دسترس است، اما زینک موجود در این غذاها به راحتی زینک محصولات گوشتی جذب نمی شود.
درباره مکملها، یک مولتی ویتامین واقعاً جامع همیشه گزینه خوبی برای پوشش نیازهای تغذیه ای دوران بارداری است. با این حال، یک مکمل اختصاصی زینک هدفمند نیز می تواند مفید باشد، بنابراین اگر به قرص زینک نیاز دارید، لیست مکمل های زینک داروخانه داروبوم را بررسی کنید. خرید قرص زینک و مصرف آن می تواند کمک کننده و مفید باشد، اما همیشه قبل از مصرف هر چیزی بدون نسخه با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض کمبود زینک در بارداری
اگرچه کمبود زینک نگران کننده نیست اما طبق گزارش سازمان غذا و دارو، سازمان بهداشت جهانی تخمین می زند که بیش از ۸۰ درصد از خانم های باردار در دوران بارداری خود زینک کافی مصرف نمی کنند.
زینک برای رشد و نمو طبیعی جنین ضروری است. کمبود شدید زینک در بارداری، با سقط جنین خود به خودی و ناهنجاری های مادرزادی همراه است، در حالی که اشکال خفیف تر کمبود زینک به صورت تولد با وزن کم، تاخیر در رشد داخل رحمی و زایمان زودرس همراه است.
گاهی اوقات نوزادان تازه متولد شده در صورتی که نارس یا خیلی بیمار باشند یا اگر مادرشان کمبود خفیف زینک داشته باشد، کمبود زینک را تجربه می کنند. برخی از افراد با کمبود زینک متولد می شوند.
نوزادانی که بیش از ۶ ماه منحصراً با شیر مادر تغذیه می شوند نیز ممکن است دچار کمبود زینک شوند.
کمبود زینک می تواند رشد کودک را کند کرده و رسیدن به بلوغ جنسی را به تاخیر بیندازد.
عوارض قرص زینک در بارداری
اگرچه زینک برای سلامتی مادر و جنین اهمیت فوق العاده ای دارد، اما زنان باردار نباید این مواد مغذی را بیش از حد مصرف کنند. این مواد مغذی در صورت دریافت بیش از حد می تواند عوارض جانبی متعددی ایجاد کند.
حداکثر مقدار مصرف روزانه زینک ۴۰ میلیگرم است. مصرف بیش از حد زینک می تواند منجر به علائم مختلف گوارشی از جمله تهوع، استفراغ، از دست دادن اشتها و اسهال شود.
مصرف منظم حدود ۸۰ میلی گرم زینک در روز می تواند احتمال مشکلات سلامت ادرار را افزایش دهد. زینک (بین ۶۰ تا ۴۵۰ میلی گرم در روز) همچنین ممکن است سطح مس و آهن را کاهش دهد، عملکرد سیستم ایمنی بدن شما را بدتر کند و برای کلسترول مضر باشد.
بهترین زمان مصرف قرص زینک در بارداری
در صورتیکه پزشک تشخیص دهد سطح زینک بدن مادر باردار کم است احتمال دارد که قرص زینک تجویز کند. البته باید پزشک را از سایر مکمل ها و داروهای مصرفی مطلع کرد. زیرا برخی مکمل های دوران بارداری حاوی زینک هستند و در صورت مصرف جداگانه ممکن است سطح زینک از حد نرمال فراتر رود. همچنین برخی داروها با زینک تداخل ایجاد می کنند که در این شرایط پزشک بهترین توصیه را خواهد کرد.
در مورد بهترین زمان مصرف زینک در دوران بارداری نیز تجویز پزشک در اولویت است. در غیر این صورت به دلیل حساسیت مسئله می توانید با داروساز مشورت کنید.
سخن پایانی
مصرف زینک در طول بارداری نه تنها از عملکرد سالم سیستم ایمنی حمایت می کند، بلکه به رشد و تکامل کودک در سطح سلولی و DNA نیز کمک می کند. ترکیب یک رژیم غذایی غنی از زینک در کنار قرص زینک قبل از تولد برای سلامت مادر و جنین ضروری است اما به یاد داشته باشید که برای محافظت از بدن و جلوگیری از عوارض قرص زینک در بارداری، از حد مجاز ۴۰ میلیگرم در روز تجاوز نکنید. شما می توانید سوالات خود را با مشاوران دارویی داروخانه داروبوم مطرح کنید. داروبوم داروخانه آنلاین شبانه روزی تهران است که زیر نظر داروخانه دکتر کرباسیان فعالیت می کند. با ما تماس ۰۲۱۹۱۰۱۵۹۸۹ بگیرید.
منبع: babycenter