آنچه در این مقاله می خوانید:
کلاژن نوعی پروتئین است که ساختار پوست و سایر اندام ها را تشکیل می دهد اما بیشترین مقدار کلاژن بدن در پوست ذخیره می شود به همین دلیل کاهش کلاژن در پوست نمایان می شود. چین و چروک و خطوط روی پوست از نشانه های سطوح پایین کلاژن در بدن است که به مرور زمان رخ می دهد. عوامل دیگری نیز به جز سن در تخریب کلاژن تاثیرگذار هستند. دانستن این دلایل و پیشگیری از آنها تا حد زیادی به حفظ کلاژن پوست کمک می کند اما در کنار اینها راهکارهای مختلفی نیز برای کلاژن سازی پوست وجود دارد که در این مقاله به طور مفصل به آنها اشاره خواهیم کرد. با ادامه این مطلب از مجله داروبوم همراه ما باشید.
فهرست مطالب
کلاژن چیست؟
برای اینکه بدانید کلاژن چیست باید بگوییم که کلاژن یک پروتئین حیاتی است، که در بدن انسان و حیوانات یافت میشود و از لحاظ ساختار، برای حفظ سلامت پوست، استخوان ها، اعصاب، ماهیچه ها، غضروف ها و بافت های دیگر بسیار مهم است. در واقع پروتئین کلاژن مانند چسبی است که بافت های مختلف بدن را در کنار هم نگه می دارد. کلاژن نقش یک داربست را برای ایجاد استحکام و ساختار ایفا می کند. این پروتئین باعث ایجاد قدرت و انعطاف پذیری در بافت ها می شود.
فاکتورهای کاهش دهنده و یا از بین بَرنده کلاژن پوست
از جمله عواملی که در تخریب یا کاهش کلاژن پوست نقش دارند، عبارتند از:
۱- عوامل داخلی مانند: پیری، اختلال هورمون ها، تنش های استرسی و مشکلات گوارشی
۲- عوامل خارجی مانند: نور آفتاب، آلودگی، دود سیگار، استفاده از مواد شیمیایی و آرایشی
۳- بیماری های پوستی مانند: جوش، آکنه و پسوریازیس که سلول های پوستی را تحت تاثیر خود قرار می دهند.
۴- رژیم فاقد مواد مغذی مانند: آهن، ویتامین سی، ویتامین د، پروتئین و اسیدهای آمینه
۵- استفاده از قرص ضد بارداری که مانع از افزایش سطح استروژن در بدن شده که در کاهش کلاژن پوست نقش دارند.
در وبسایت healthline می خوانیم:
رژیم غذایی حاوی مقادیر زیاد قند و شکر و غذاهای فوق فرآوری شده میتواند با مشارکت در فرآیندی به نام گلیکاسیون منجر به پیری زودرس شود که باعث کاهش کلاژن و اختلال در توانایی کلاژن برای تعامل با سلولها و پروتئینهای اطراف میشود.
کمبود کلاژن چه عوارضی دارد؟
کلاژن یک پروتئین مهم در ساختار پوست، استخوان ها، عضلات، رگ های عروقی، بدنه سلول ها و بافت های مغز است. کمبود کلاژن میتواند باعث عوارض زیر شود:
- ضعف استخوان ها و لرزش آن ها
- پوست خشک، چربی کم و پوست الاسته، بیرون زدگی پوست
- افتادگی و ضعیف شدن پوست
- افزایش خطوط و چین و چروک پوست
- شکستگی و ترک های پوست؛ همچنین خارش های مکرر
- کمبود کلاژن میتواند باعث بروز بیماریهای مربوط به پوست مانند: سرطان و عفونت های پوستی شود.
چه عواملی باعث تخریب کلاژن می شود؟
در مجموع، کمبود کلاژن میتواند باعث نارضایتی های پوستی، افتادگی، پیری زودرس و احتمال ابتلا به بیماری های پوستی شود. از عوامل موثر در تخریب کلاژن به موارد زیر می توان اشاره کرد:
۱- عوامل شیمیایی: تماس با مواد شیمیایی مانند: اسیدها، سیگار، الکل و داروهایی مانند: کورتیکواستروئیدها
۲- عوامل فیزیکی: تابش نور ماوراء بنفش، گرما، سرما، تعریق، فشار و ضربه
۳- عوامل بیولوژیکی: پیری، اختلالات هورمونی، بیماری های عفونی و التهابی
۴- رژیم غذایی: رژیم غذایی بی ارزش و فاقد مواد مغذی میتواند تخریب کلاژن را تسریع کند.
۵- فاکتورهای استرس: استرس های زیاد، اضطراب و نارسایی خواب میتوانند بر روی آسیب دیدن کلاژن تأثیر منفی بگذارند.
۶- فاکتورهای زیست محیطی: آلودگی هوا، شرایط اقلیمی تنش آور و شرایط شغلی غیرسالم میتوانند باعث تخریب کلاژن در پوست شوند.
بیشتر بخوانید:
آیا کلاژن چاق کننده است؟
چطور کلاژن سازی کنیم؟
کلاژن به طور طبیعی در بدن تولید می شود، اما با روش های زیر می توانید فرآیند کلاژن سازی را تشدید کنید:
۱- مصرف مواد غذایی غنی از پروتئین مانند: گوشت، ماهی، تخم مرغ و لبنیات
۲- مصرف مواد معدنی مانند: روی، مس و سلنیوم
۳- استفاده از ویتامین C در رژیم غذایی و همچنین مصرف کرم های حاوی ویتامین C
۴- مصرف مواد آنتی اکسیدانی مانند: توت فرنگی، آلوئه ورا
۵- مراقبت از پوست در برابر آفتاب با استفاده از کرم ضدآفتاب و استفاده از عینک آفتابی و کلاه
بیشتر بخوانید: بهترین قرص کلاژن سازی پوست چیست؟
تزریق کلاژن و پُر کننده های پوستی
تزریق کلاژن و پر کننده های پوستی، دو روش متداول برای افزایش حجم و پر شدن نقاط خالی یا چین و چروک ها در پوست هستند. کلاژن در پوست، باعث افزایش حجم و شادابی پوست می شود. این محصولات معمولاً شامل هیالورونیک اسیدها، مواد بدون خطر و شناخته شده می باشند.
تزریق کلاژن و پر کننده های پوستی روشی نسبتا ساده، اما موثر برای بهبود ظاهر پوست است. با این حال، ممکن است با برخی از عوارض جانبی شامل: التهاب، احتمالاً ضایعات پوستی، خارش و حساسیت مواجه شوید. قبل از استفاده از این روش ها، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
بیشتر بخوانید:
کلاژن تراپی چیست و چگونه شما را جوان می کند؟
آیا کرم های کلاژن کاربردی هستند؟
کرم های کلاژن اغلب به عنوان یک روش طبیعی و غیر خطرناک برای بهبود سلامت و جوانسازی پوست مورد استفاده قرار میگیرند. با طی شدن روند پیری، سطح کلاژن در پوست کاهش می یابد، که میتواند منجر به شکستگی و چین و چروک پوست شود. به کمک کرم های حاوی کلاژن، میتوانید سلامت پوست خود را بهبود بخشیده و نشانه های پیری را کاهش دهید. البته مهم تر از همه، انتخاب یک کرم متناسب با نوع پوست و نیازهای شما است.
مصرف مکمل های کلاژن ساز
برای استفاده از خواص کلاژن، می توانید به انواع مختلف مکمل های حاوی کلاژن ساز مراجعه کنید. این مکمل ها غذایی شامل کلاژن های هیدرولیز شده هستند، که به بدن کمک می کنند تا سلول های جدید کلاژنی بسازند.
علاوه بر این، مکمل های کلاژن ساز نیز ممکن است حاوی مواد مغذی مانند: ویتامین C، بیوتین، زینک، هیالورونیک اسید، آلوئه ورا، سلنیوم و روغن ماهی باشند، که همگی به سلامتی پوست و بدن کمک می کنند. مکمل های کلاژن به صورت قرص، کپسول و پودر در دسترس هستند و شما می توانید آنها را به راحتی مصرف کنید.
بیشتر بخوانید:
کلاژن هیدرولیز شده چیست؟
پودر کلاژینو
پودر کلاژینو یک مکمل غذایی حاوی کلاژن است. با گذشت زمان، سطح کلاژن در بدن کاهش یافته و باعث پیری و بروز چین و چروک میشود. با مصرف پودر کلاژینو، میتوانید سطح کلاژن بدن خود را افزایش دهید و در برابر پیری از آن محافظت کنید.
پودر کلاژینو در دو مدل مختلف در بازار موجود است؛ پودر کلاژینو صورتی و آبی. تفاوت این دو پودر در مواد مغذی آن ها است. پودر کلاژینو آبی دارای کلاژن هیدرولیز شده می باشد که به راحتی در آب حل می شود. پودر کلاژن صورتی پس از پودر کلاژن آبی به بازار عرضه شده است و سوای کلاژن دارای مواد مغذی بیشتری از جمله ویتامین ث، زینک، بیوتین و هیالورونیک اسید است.
سخن پایانی
کلاژن یکی از پروتئین های مورد نیاز برای بافت ها و استخوان های بدن می باشد. با گذشت زمان و بالا رفتن سن، سطح کلاژن پوست کاهش می یابد. با کاهش یافتن سطح کلاژن ممکن است مشکلاتی برای بدن شما بوجود آید. اما نگران نباشید برای بالا بردن این پروتئین، هم روش های طبیعی و هم مکمل های خوراکی وجود دارد.
منبع: medicalnewstoday